Kuzey ve Doğu Suriye’nin toplumsal sözleşmesi yeniden düzenlenecek

Kuzey ve Doğu Suriye’de toplumsal sözleşmeyi yeniden düzenlemek için 30 kişilik bir komite kuruldu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim’e bağlı toplumsal sözleşmeyi yeniden düzenlemek için gerçekleştirilen oturumda 2 ay içinde çalışmasını tamamlayacak 30 kişilik komite kuruldu.

Oturumda, Özerk Yönetim temsilcileri, siyasi parti üyeleri, gençlik hareketi üyeleri ve sivil toplum örgütü üyelerinden toplam 150 kişi katıldı.

Oturumda söz alan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi Eş Başkanı Sîham Qeyro “Bugün burada herkesin hakkını koruyacak olan toplumsal sözleşmeyi düzenlemek için toplandık. Bu toplantıyı Cizre ve Fırat Bölgelerinde gerçekleştirilen kongre sonucunda kararlaştırıldı” dedi.

2011’de başlayan krize dikkat çeken Siham Qeyro, “Kuzey ve Doğu Suriye devriminin ilk kıvılcımı Kobanê’de atıldı. Özerk Yönetim ve sivil meclislerin kurulması devrimin kazanımıydı” dedi. Siham Qeyro, dış devletlerin Suriye’deki barışçıl protestoları kendi çıkarları için iç savaşa dönüştürdüğünü kaydetti.

Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan halkların ortak yaşama ve halkların kardeşliğine inandığını belirten Siham Qeyro, tüm yapıların katılımı ile Suriye’de üçüncü yolun seçildiğini ve bu çerçevede Özerk Yönetim’in kurulduğunu dile getirdi. “Çalışma ve performansı ilerletmek gerek” gerek diyen Siham Qeyro, şunları söyledi: “Halklarının kazanımlarının korunması ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarının talepleri yerine getirilmesi için toplumsal sözleşmeyi değiştirmek gerekir.”

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi Eş Başkanı Ferid Eti de  toplumsal sözleşmenin tüm Özerk Yönetim’in başlıca yöntemi olduğunu ve tüm yasaların ondan güç aldığını ifade etti.

Toplumsal sözleşme komite üyelerinin isimlerinin onaylanması için meclisin önemli adımlar attığını belirten Eti, toplumsal sözleşmenin ulusal bir konu olduğunu dile getirdi. Eti, sözleşmenin tüm Kuzey ve Doğu Suriye’yi etkilediğini sözlerine ekledi.

Ardından tartışmalara devam edilen oturumda 30 kişilik bir komite kuruldu. Komite en fazla 2 ay içinde çalışmasını tamamlayacak.