Kuzey ve Doğu Suriyeli 700’e yakın avukattan İmralı talebi

Kuzey ve Doğu Suriye ve Suriye’nin farklı bölgelerinden 691 avukat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek için Türk Adalet Bakanlığı’na mektup gönderdi.

Yüzlerce avukatın imzaladığı mektup, Qamişlo’daki Toplumsal Adalet Meclisi önünde okundu.

Açıklamaya göre Kuzey ve Doğu Suriye ile Tartus, Halep, Humus ve Lazkiye’den 691 avukat mektubu imzaladı.

Avukatlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve derhal görüş imkanı sağlanmasını istedi.

Mektubun Kürtçesini Kuzey ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği üyesi Roja Xelef okurken, Arapçasını ise Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği Eş Başkanı Xufran Xelef okudu.

Mektup şöyle:

“İmralı’da rehin alınan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım'ın durumlarını endişeyle takip ediyoruz. Önder Öcalan’dan bir yıldan beridir haber alınamıyor.

Avukatların 27 Temmuz 2011’den bu yana Abdullah Öcalan’la görüşmelerinin yasaklanması, 2 Mayıs- 7 Ağustos 2019 tarihleri ​​arasında 5 avukatın yaptığı ziyaretler dışında yorumlamak için hiçbir hukuki sebep yok. Bu, demokratik ölçülere aykırıdır.

İmralı’daki diğer üç tutsak, İmralı’ya sevk edildikleri 2015 yılından bu yana avukatlarıyla görüştürülmedi. Bu da merkezi hükümetin İmralı zindandaki tutsaklara karşı siyasi-hukuki yaklaşımıyla ilgilidir.

Aile ve meslektaşlarımız da 25 Mart 2021’deki son telefon görüşmesinden bu yana Abdullah Öcalan’dan herhangi bir haber alamamalarından endişe duyuyor. Bizler avukatlar olarak bu durumun siyasi ve toplumsal etkilerinin çok iyi farkındayız.

CPT, İmralı Zindanı’na ilişkin 2019’da yayınladığı raporunda Öcalan ve diğer 3 tutsak üzerindeki yasağın yasalara aykırı olduğunu belirtti.

Öcalan üzerindeki tecrit, ELDH, AED ve Lawyer for Lawyers gibi uluslararası kurumların açıklama yapmasına neden oldu. Ayrıca, birçok alanda geniş bir avukat ağı bu tutuma ilişkin eleştirel yaklaştı. Bu da bu davanın ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar geniş bir şekilde takip edildiğini gösteriyor.

Abdullah Öcalan ve diğer tutsakların avukatı olarak, savunma hakkı yasağının kaldırılmasına katkıda bulunmak amacıyla kendisini ziyaret etmek için izin istiyoruz. Gerekli izni alacağımızı da umuyoruz.”