Kuzey ve Doğu Suriyeliler işgalcileri protesto etti

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de sivil yerleşim alanlarını doğrudan hedef alarak katliamlar yapması birçok bölgede düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Türk devleti son olarak 25 Aralık Cumartesi günü Kobanê’de bir evi bombaladı ve 2 kişi hayatını kaybetti. Saldırıda 7 kişi de yaralandı.

Birçok kentte Türk devletine karşı protesto eylemleri gerçekleşti. Qamişlo’da düzenlene eylemde halk “Öldürülme ve göçe karşı bütün bileşenlerimizle birlikte direneceğiz” yazılı pankart eşliğinde Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği binasına yürüdü.

Eylemde konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Qamişlo Yönetim üyesi Dilşa Şawiş, işgalci Türk devletinin sivilleri hedef alarak bölge güvenliğini bozmak istediğini söyledi.

Türk devletinin işlediği savaş suçlarına dikkat çeken Dilşa Şawiş, “Kuzey ve Doğu Suriye bileşenleri olarak bu suçlara karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Uluslararası toplumu ve garantör güçleri Türk devletinin bölge halklarına yönelik uygulamalarını durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

Hesekê’de düzenlenen eyleme ilçe ve beldelerden şehit aileleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü üyeleri katıldı.  Açıklama Şehit Aileleri Meclisi önünde yapıldı. Türk devletinin düzenlediği saldırıların kınandığı açıklamada, uluslararası topluma “Faşist Ankara’ya baskı yapması” çağrısında bulunuldu.

Dêrazor’un batısındaki El Sewa beldesinde Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği bir açıklama yaptı.

Suha El-Seîd tarafından okunan açıklamada, uluslararası toplum derhal harekete geçmeye ve işgalci Türk devletinin bölgedeki ihlallerini durdurmaya çağrıldı.

Amûdê ilçesinde Ulusal Birlik partileri yaptıkları açıklamada saldırıları kınadı. Knaat önderi El Welda’nın okuduğu açıklamada Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye halkını soykırımdan geçirmek istediği belirtildi. Türk devletinin aynı zamanda DAİŞ’i diriltmeye çalıştığını ifade eden El Welda, işgal edilen bölgelerdeki Türkleştirme, demografik değişim ve çetelerin bu bölgelere yerleştirilmesine dikkat çekti

Tirbêspiyê Şehit Aileleri, ilçe meclis binası önünde yaptığı açıklamada Türk devletinin bölgenin tüm kazanımlarını ortadan kaldırmaya çaıştığını belirtti.

Meclis üyesi Ebdulwehab Xalid’in okuduğu açıklamada uluslararası topluma Kuzey ve Doğu Suriyelilere yönelik saldırılarına son vermesi için Türk devletine baskı yapması ve saldırılar karşısındaki sessizliğine son vermesi çağrısında bulunuldu.

Dêrik’te Azadi Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi Türk devletini protesto etti. Şehitler Meydanı’nda son bulan yürüyüşte Dêrik İlçe Meclisi Eş Başkanı Mihemed Ebdulrehim kitle adına açıklama yaptı.

Ebdulrehim,  “Bu saldırılar Türk devletinin halklara yönelik yok etme politikalarının ve Kuzey ve Doğu Suriye’yi kontrolü altında tutma planlarının devamıdır. Halkların kardeşliği, ortak yaşam, demokrasi ve Suriye’nin diğer bölgelerinin işgal edilmesini engellemek amacıyla Türk devletine karşı verdiğimiz direniş devam ediyor. Örgütümüzü demokratik ulus projesiyle Türk işgalciliğine karşı duracaktır” dedi.

Til Birak İlçe Meclisi de aynı amaçla bir açıklamada bulundu. Meclis yöneticisi Nas El Ebdullah, özellikle uluslararası sessizliğe tepki göstererek, garantör güçlere  “Bölge halkının kanının akmasını önlemek için harekete geçin” çağrısını yaptı.

Girkê Legê Özerk Yönetim kurumları ve Şehit Aileleri Meclisi üyeleri ve temsilcileri, Rimêlan’da bulunan Şehit Aileleri Meclisi önünde bir araya geldi.

Girkê Legê Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı İhsan Şiblî, Türk devletinin Zirgan, Til Temir ve Kobanê’ye yönelik vahşi saldırılarına tepki gösterdi.

Dirbêsiyê ilçesinde yüzlerce kişi Türk devletinin saldırılarına karşı alanlara çıktı.

Suriye Gençlik Hareketi merkezi önünde toplanan halk, üzerinde, “Bütün bileşenler olarak öldürülme ve göçe karşı direniyoruz”, “Çocuk ve kadın katliamlarını durdurun” yazılı pankartlar taşıdı.

İlçe halkı adına konuşma yapan Fatima Keleş, “Til Temir ve Zirgan direnişine destek veriyoruz” dedi. Fatima Keleş, uluslararası insan hakları örgütlerini, Rusya ve ABD başta olmak üzere garantör güçleri rollerini oynamaya ve Türk devletinin bölgeye yönelik devam eden saldırılarını durdurmaya çağırdı.