MLKP, Rojava’da şehit düşen komünist devrimci Zilan Destan’ı andı

MLKP Kürdistan Örgütü, 13 Haziran’da “devrimci görevlerinin yerine getirirken” Qamişlo’da şehit düşen Zilan Destan’ı (Elende El Muhammed) andı.

Yazılı bir açıklama yapan MLKP Kürdistan Örgütü, “13 Haziran 2021 tarihinde devrimci görevlerini yerine getirirken Rojava’nın Qamışlo kentinde şehit düşen Zîlan Destan yoldaş, Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye devrimini, kadın devrimini komünist bir yaşamla, komünist bir örgütlenmeyle, sosyalist ve komünist bir programla buluşturan, bunun başarısı için can feda çalışan öncü yoldaşlarımızdandı” dedi.

Zîlan Destan’ın 2017 yılının ortalarında MLKP Kürdistan Örgütü ile ilişkiye geçtiğinin belirtildiği açıklamada, “Zîlan yoldaş, sınıf savaşının ve cins özgürlük mücadelesinin sembollerinin ezilenler için ne anlam ifade ettiğini biliyordu. Gönül verdiği bayrağın altında savaşan ve mücadele eden yoldaşlarıyla ve partisiyle buluşması bu yönüyle bilinçli bir tercihti” diye ekledi.

Zilan Destan’ın “2018-2019 yıllarında MLKP Hüseyin Demircioğlu Akademisi’nde aldığı askeri ve ideolojik eğitimlerle, kararlılığının daha da güçlendiğini” belirten MLKP, “Zîlan Destan yoldaşın 2019 Ağustos’unda başlayan MLKP üyelik süreci, 2020 Şubat’ında başarıyla tamamlandı” dedi.  

Açıklamada Destan’a ilişkin şu bilgiler yer aldı: “Kobanêli Kürt bir ailenin verili koşulları içinde oluşan ve şekillenen Elende El Muhammed, MLKP ile buluşmasıyla birlikte bilinçli ve iradi bir çalışmayla Zîlan Destan yoldaşı inşa etti. Büyük bir emekle, büyük bir iradeyle, tutkulu bir çalışmayla, adanmış bir militanlıkla, partisine ve yoldaşlarına karşı eleştirel bir duruşla, hem partisini geliştirdi ve hem de kendisinin partili komünist gelişimine hız kattı.

Sömürgeci faşist Türk devletinin Efrîn’i işgal etmek için başlattığı savaşa karşı Zîlan yoldaş, komünist bir savaşçı olarak yer alma isteğini çok güçlü ifade etmişti. Savaş cephelerindeki yoldaşlarıyla birlikte omuz omuza savaşmayı çok istemişti. Zîlan yoldaşın isteği yerine getirildi. O, Efrîn savaşının en zor döneminde öncü fedai bir mücadeleyle kentin işgaline karşı ‘canlı kalkan’ oldu. Bombalar altında Efrîn’i savundu.

Zîlan yoldaş, başta ABD olmak üzere Rusya, Suriye ve diğer düşmanların onayıyla ve desteğiyle sömürgeci faşist Türk devletinin Girê Spî ve Serê Kaniyê’ye yönelik işgal savaşına karşı Qamışlo’da özsavunma savaşının etkin öncü bir militanı oldu. Kente düşen füzelere, obüslere, sıkılan mermilere karşı Zîlan yoldaş, raxtı ve kleşiyle sokaktaydı. Düşman bombardımanı altında kah halkta ortaya çıkan ve çıkarılan paniğe karşı cesaret fişeği oldu, kah sınır hattında olası düşman işgaline karşı mevzi tuttu.”

“Şehit Zîlan Destan yoldaş tam da burada ufuk açıcı ve yol gösterici Komünist Devrimci Hareketin kurucusu ve öncü kadrosu olmayı başarabilmiş bir yoldaştır” diyen MLKP Kürdistan Örgütü, şöyle noktaladı:

“Bir genç kadın olarak omuzladığı görevleri büyük bir neşeyle, heyecanla, umutla yerine getiren Zîlan yoldaş, umutsuzluk, çaresizlik ve geleceksizlik girdabındaki gençliğe bir umut, bir direnme, bir hesaplaşma, radikal bir kopuşma çağrısıdır. Özgürleşmek için devrimcileşin çağrısıdır. Kapitalizme karşı hücum çağrısıdır. Komünizmin bayrağı altında birleşin çağrısıdır. Elbet bu çağrı yankısını bulacaktır. Gün ve tarih tanıktır buna.”