MSD Eşbaşkanı: Suriye kongresi düzenlemeyi planlıyoruz

MSD Eşbaşkanı Emîne Omer, Suriye krizinin çözümü için diyalog yolunu esas aldıklarını bu yılın sonlarında Suriye genelini kapsayan bir kongre düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik mesajı ve Suriye'deki son siyasi gündemlere ilişkin ANF'nin Soranîce servisine konuşan Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı Emîne Omer, MSD'nin de sorunların çözüm yolu olarak diyalogu esas aldığını kaydetti. Suriye'de ve yurt dışında birçok tarafla görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Emîne Omer, Suriye genelini kapsayan bir kongre düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.

Öcalan'ın mesajının bölge halkları için büyük bir moral olduğunu kaydeden Emîne Omer, "Yıllardır tecrit altında olan Önderliğin sağlık durumunun iyi olması bölge halkları için büyük bir moral olmuştur. Önder Apo, Demokratik Suriye Güçleri'ne yönelik mesajında sorunların çözüm yolunun diyalogtan geçtiğini belirtiyor. Bizler de MSD olarak sorunun çözüm yolunun diyalogtan geçtiğini belirtiyoruz. Türkiye'ye yönelik de bazı şartlarımızın olduğunu belirtiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Emîne Omer, Türk devletinin Suriye'yi işgal etme planlarından vazgeçmediğini kaydederek, "Türkiye hala Suriye topraklarını kontrolüne alma ve bölgenin tek hakimi olma emellerinden vazgeçmiş değil. Türkiye bu amaçla tüm cihatçı gruplarını desteklediyse, DAİŞ'i nasıl besleyip büyüttüyse bugün de bu planından vazgeçmiş değil. Bundaki temel amacı da Suriye'yi işgal etmekti" dedi.

'AŞİRETLER DAİŞ'E KARŞI SAVAŞTA BÜYÜK ROL OYNADI'

Suriye krizinin çözümüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Emîne Omer, daha önce Suriye muhalefet temsilcileri ile bir araya geldikleri üç çalıştay düzenlediklerini ve son olarak da Suriyeli kanaat önderleriyle büyük bir toplantı aldıklarını hatırlattı. Bölgenin aşiret ve kanaat önderleriyle bir araya geldikleri toplantıya yaklaşık beş bin kişinin katıldığını belirten Emîne Omer, şunları kaydetti: "Bizler bu toplantıyla bölge halklarının kanaat önderlerini ve aydınlarını bir araya getirerek, MSD'nin projesini anlatmak istedik. Onların da görüş ve önerilerini almak istedik. Çünkü bölge halklarının kanaat önderleri DAİŞ savaşında QSD ile birlikte aktif rol aldı ve zaferde rol sahibi oldular."

'ÇÖZÜM İÇİN HER YOLU DENİYORUZ'

"Suriye krizinin çözümü için diyalog yolunu esas alıyoruz. Hem Suriye rejimi ile hem de diğer taraflarla bu yolu deniyoruz" diyen MSD Eşbaşkanı, şunları dile getirdi: "Geçtiğimiz yıl rejimle iki görüşmemiz oldu ama bu görüşmeler sonuçsuz kaldı. Çünkü rejim zihniyetini değiştirmek istemiyor. Rejim tüm bölge halkları ve inançlarının haklarını alacağı bir projeyi kabul etmek istemiyor. Rejim hala Kürt halkının haklarını haftada iki saat dil eğitimi çerçevesinde görüyor. Bizler de bunu kabul etmedik. Bizler tüm Suriye halklarının hak sahibi olduğunu ve haklarını alması gerektiğini belirttik. Herkesin haklarının garanti alabileceği çoğulcu bir anayasanın yazılması gerektiğini belirtiyoruz."

'SURİYE KONGRESİ DÜZENLEMEYİ PLANLIYORUZ'

Suriye krizinin çözümü için önlerine 6 aylık bir planlama koyduklarını belirten MSD Eşbaşkanı Emîne Omer, "Hem Suriye'de hem de yurt dışında siyasi çözüm için çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi birçok kesimle başta Fransa ve Avusturya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleri, Arap ülkeleri ve Suriye'de görüşmelere başladık. Geleceğin Suriye’sinin nasıl olması gerektiği, Suriye anayasası ve idari yapısı gibi birçok başlık altında görüşmeler ve çalıştaylar düzenliyoruz. Bu görüşmeler tahminen 6 ay devam edecek. Ardından bir Suriye kongresi düzenlemeyi planlıyoruz" diye belirtti.