PYD: BM Türk rejimini durdurmalıdır

PYD, Türk devletinin insan haklarını ağır bir şekilde ihlal ettiğini belirtti, "BM Türk rejimini durdurmalıdır" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi,  Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Dünya İnsan Hakları Beyannamesi, birçok temel hak ve özgürlüğü belirleyerek, kimliği, cinsiyeti, etnik kökeni, dini veya dili ne olursa olsun her bireyin haklarını garanti altına alır. Bu beyanname, hükümet ile halk arasında bir anlaşma olarak imzalanmış ve hemen hemen tüm devletler tarafından onaylanmıştır" denildi.

'BAŞARISIZLIĞINI GÖZDEN GEÇİRMELİ'

"Bu beyannamenin üzerinden 73 yıl geçmesine rağmen, insan hakları hala geride kalıyor, özellikle Birleşmiş Milletler’in (BM), üst üste birçok başarısızlığının ardından uluslararası hesap mekanizmasını tekrardan gözden geçirmesi gerekir" diyen PYD, şunları da kaydetti:

"Birleşmiş Milletler'in başarısızlığının nedeni, başta Türk devletinin bölge halkına yönelik ihlalleri, teröristlerin varlığı, komşu devletleri işgal etmesi ve demografik değişimlerin önüne geçememesi olmak üzere dünya genelinde ihlal edilen insan haklarının önüne geçememesidir. Bu da insan hakları kanunlarının gerilediğini göstermektedir.

TÜRK DEVLETİNİN SUÇLARI HATIRLATILDI

Dünya ve uluslararası örgütlerin nezdinde işgalci Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilen şehirlerde durum kötüye gitmekte, planlı ve sistematik bir şekilde ihlaller gerçekleştirilmekte ve insan hakları tehlikeli bir hal almaktadır. Ayrıca Til Koçer Sınır Kapısı kapalı tutularak, milyonlarca insanı, insani yardımdan mahrum bırakmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in özellikle Suriye krizinde halkın iradesini dikkate alarak ve 2254 sayılı kararın uygulanması dâhilinde aktif önlemler almasının zamanı geldi. Ayrıca Türk rejimine, Türkiye ve komşu devletlerde insan haklarını ihlal ettiğine dair net bir mektup yollamalı ve Türk rejimini durdurmalıdır.

Birleşmiş Milletler bu çerçeve hareket ederse, kendi misyonunu tekrardan kazanabilir ve güvenilirliğini sağlayabilir.”