PYD'den Irak'a tepki ve çağrı

PYD Genel Meclisi, Irak hükümetine tepki göstererek, İç Güvenlik Güçleri ve YBŞ’nin Şengal halkının iradesini temsil ettiğini belirtti.

PYD Genel Meclisi, Şengal’e yönelik işgal girişimlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Meclis, Şengal halkının direnişini selamlayarak, “Şengal Özerk Yönetim modeli, demokratik ve alternatif bir model olmasından dolayı Irak’taki bütün siyasi davaların çözümüdür” dedi.

'İÇ GÜVENLİK VE YBŞ, KATLİAMA KARŞI GARANTİDİR'

Irak hükümetinin Şengal Özerk Yönetimi’ne karşı antidemokratik uygulamalarının kınandığı açıklamada, şöyle denildi:

"Şengal halkı savunma gücüne sahip olmadığı için bu zamana kadar birçok toplu katliamla karşılaştı. DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal halkına karşı gerçekleştirdiği katliam bunun en somut örneğidir.

İç Güvenlik Güçleri ve YBŞ, Şengal halkının iradesini temsil ediyor. Aynı zamanda Şengal halkına yönelik herhangi bir katliamın tekrarlanmamasın garantisidir. Bu güçler, Irak savunma kurumunun bir parçasıdır ve Irak hükümetinin yasalarına karşı değildir.

Şengal Özerk Yönetimi modeli, demokratik ve alternatif bir model olmasından dolayı Irak’taki bütün davaların çözüm anahtarıdır.

Irak hükümeti, baskı ve tehdit yerine diyalog dilini kullanmalı. Ayrıca bölgenin önemini de göz önünde bulundurmalıdır. Şengal halkının iradesinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Öz savunma meşru bir haktır ve engellenemez."