PYD: Halklar 12 Mart'ta Suriye rejimine cevap verdi

PYD, 12 Mart şehitlerini anarak, ayaklanmanın demokratik ulus projesinin başlamasına vesile olduğunu belirtti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, Qamîşlo Serhildanı’nın 17. yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada şöyle denildi:

“12 Mart ayaklanmasının üzerinden 17 yıl geçti. Suriye’nin Baas rejimi, Qamîşlo’da Kürt ve Arap halkları arasında karışıklık çıkarmak, Rojava’da ve Suriye’de Kürt kimliğini yok etmek ve Suriye halklarını parçalamak istedi. Bunun sonucunda da onlarca Kürt şehit düştü ve yüzlercesi güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınıp tutuklandı.

Kürt halkı Qamîşlo Serhildanı’nın 17. yıl dönümünde üzerindeki zulmü kaldıracaktır. Ayaklanmanın yarattığı kıvılcım iktidarı yok edecek ve haklarını elde etme konusundaki çekingenliğini kıracaktır. 12 Mart şehitlerini ve Kuzey ve Doğu Suriye şehitlerini saygıyla anıyoruz.

PYD Genel Meclisi olarak, bu acı günün yıl dönümünde Suriye rejiminin kullandığı yöntemi ve ulusal konuları tek başına çözmeye çalışan Baas zihniyetini kınıyoruz. Özellikle Suriye,  içinden geçtiği bu süreçte Türk devleti ve çeteleri tarafından parçalanmayla karşı karşıyadır. Polisler aracılığıyla kullanılan yöntemler Suriye’de hiçbir demokratik çözüm projesine hizmet etmiyor.

'ÇÖZÜM DİYALOG İLE MÜMKÜN'

Kuzey ve Doğu Suriye’de Kürt halkı öncülüğündeki 12 Mart 2004 Serhildanı demokratik ulus projesinin başlamasına, halkların kardeşliğine ve  Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Suriye rejimine cevaben barışçıl ortak bir yaşam sürmesine vesile oldu. Suriye’deki çözüm, Kuzey ve Doğu Suriye’de demokratik proje tecrübesiyle kendisini kanıtlamış olan Demokratik Özerk Yönetim gibi Suriye’deki ulusal güçler arasındaki diyalog ile mümkündür.”