PYNK: Kürt halkı Qamîşlo Serhildanı’nı esas aldı

PYNK, Kuzey ve Doğu Suriye’deki demokratik projenin temelinin Qamîşlo Serhildanı’na dayandığını belirtirken, "Qamîşlo şehitlerinin yolundan gideceğiz" dedi.

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK), Qamîşlo Serhildanı’nın 17. yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

PYNK'nin açıklaması şöyle:

“Yarın 12 Mart 2004’te başlayan Qamîşlo Serhildanı’nın 17’nci yıl dönümüdür. Kürt halkı başta olmak üzere Suriye halkı, serhildanı temel aldı ve çalışmalara başladı. Suriye rejimi Kürt ve Araplar arasında fitne çıkarmak için Qamişlo Stadı’nda Fetva ile Cihad futbol takımları arasındaki maçı kullandı. Bizler o dönemde yaşananları biliyoruz, özellikle Baas rejiminin  Irak’ta çökmesi ardından bölgedeki zorba sistemler endişe içine girdi.

'KÜRT DİRENİŞİ YAYILDI'

Suriye rejimi, kendi açısından tehlikeyi fark etti ve Kürt halkının iradesini kırmak ve teslimiyete zorlamak için zulüm, baskı yöntemlerine başladı. Ancak Kürt halkı zorba sistemlere karşı direndiğini ispatladı. Kürt halkı kendisine karşı planlanan komploları anladı ve örgütlenerek planlara karşı birlik oldu. Kürtlerin direnişi bütün Kürt bölgelerine hatta Halep ve Şam’a yayıldı. Suriye rejimi, Kürtlerin direnişine karşılık her türlü bastırma yöntemini denedi, binlerce kişiyi tutukladı, işkence etti ve öldürdü. Bununla birlikte 40 kişi şehit düştü, yüzlerce kişi yaralandı.

'SERHİLDAN, DEVRİMİN İLK ADIMIYDI'

Qamîşlo Serhildanı, Suriye halkının Mart 2011 devriminin ilk adımıydı. Rojava’da 19 Temmuz Devrimi ve Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki demokratik projenin temeli 2004 ayaklanmasına dayanıyor. Rejimin iddiaları aksine, Arap ve diğer halklardan oluşan kardeşlerimiz, Kürt halkının onların düşmanı olmadığını anladı. Hatta Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt, Arap, Süryani, Asuri ve diğer oluşumlar, rejimin oyunlarını ve zihniyetini tanıdı. Birlik olup rejimin fitnelerine karşı çalışmalarını sürdürdü ve bölgedeki tüm halkların oluşturduğu Özerk Yönetimi, demokratik kurumları kurdu. Ayrıca birlik olan örgütlü güçler özgürlük ve demokratik projeyi oluşturdular.

PYNK olarak Qamîşlo Serhildanı şehitlerinin yolunda gideceğimize ve hayallerini gerçekleştirmek için mücadele etmeye devam edeceğimize söz veriyoruz. Bu kapsamda bastırma, zorbalık, hakları inkar etme politikalarını hiçbir soruna çözüm getiremeyeceğini belirtmek istiyoruz. Çözüm, kabul etmek , anlama, diyalog, hakların tanınmasıyla mümkündür. Halkımızı ve tüm halkları, halkların düşmanının hedefinde olan demokratik projenin yok olmaması için birbirine destek vermeye çağırıyoruz.”