Qamîşlo'da çadır eylemi 2. gününde: Önder Öcalan özgür olmalı

Kongreya Star tarafından Qamîşlo’da düzenlenen çadır eylemi 2. gününde. Eylemde Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğü için Türk devletine baskı yapma çağrısında bulunuldu.

Qamîşlo’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunun netleştirilmesi için Kongreya Star tarafından başlatılan çadır eylemi 2. gününe girdi.

Ari Parkı’nda yapılan eylem çadırında Kürt Halk Önderi'nin fotoğrafları, “Önder Apo’nun özgürlüğünün vakti geldi” yazılı pankartlar taşındı. Eyleme Amûdê ve Til Birak ilçelerinden onlarca kişi katıldı.

Fırat Bölgesi Avukatlar Birliği üyesi Xalid Omer, şunları söyledi:

“Halkların kendi kaderlerini belirlemek istemeleri meşru bir haktır. Ezilen halklar, haklarını elde etmek için mücadele ediyor. Ulusların  kendi kaderlerini tayin hakkı 1966’da Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’de güvenceye alınmıştır.  11’inci maddede de kişinin suçlu olduğu ispatlanana kadar suçsuzdur.
Tutsakların ailesiyle görüşme ve dışarıyla ilişki kurma hakkı da güvence altına alınmıştır. Uluslararası İnsan Hakları Örgütlerini Abdullah Öcalan’ın yargılanmasının yenilemeye ve serbest bırakılmasına karar vermeye çağırıyoruz."

'HIZLICA HAREKETE GEÇİLMELİ'

Kongreya Star Til Birak Yürütme Meclisi üyesi Henen Silêman ise şöyle dedi: “Türk devleti Kürt halkına ve Önder Abdullah Öcalan’a dönük politikalarını ve tecride devam ediyor. Bu politikalar ve önderliğin avukat ve sağlık ekipleriyle görüştürülmemesi gibi insan hakları ihlalleri artıyor. Kürt halkı ve Kuzey ve Doğu Suriye halkları bunu kabul etmeyecektir."
Henen Silêman, insan hakları örgütlerini hızlıca harekete geçmeye ve tecridin sonlandırılması için Türk devletine baskı yapmaya çağırdı.