Qamişlo ve Hesekê'de şehit anması

Qamişlo halkı 2014 yılında Til Berak ve Til Hemis’i özgürleştirme hamlesinde şehit düşen 91 savaşçıyı andı. Hesekê'de ise bir savaşçı son yolcuğunun uğurlandı.

Anma töreni Qamişlo’daki Şehit Delil Sarûxan Şehitliği’nde düzenlendi. Çok sayıda kişinin hazır bulunduğu alan, 91 şehidin posteri ile Paris katliamında şehit olan Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’ın fotoğrafları ile donatıldı.

Anma saygı duruşu ile başladı. Qamişlo Kantonu Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Cevahir Osman yaptığı konuşmada, Kürt halkının Özgürlük Hareketi’yle birlikte varlık-yokluk savaşını yıllardır sürdürdüğünü ifade etti.

Osman, bu savaşta halk ve şehit aileleri olarak üzerlerine düşen görevleri yerine getirmenin şehitlere layık olmak için elzem olduğunu vurguladı.

Osman ayrıca Rojava Devrimi’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayılarak halkların devrimine dönüştüğünü kaydederken, Türk devletinin Güney Kürdistan’daki işgal saldırılarına da değindi.

Gerilla direnişi karşısında tutunamayan işgalci Türk devletinin Zap’tan çekildiğini söyleyen Osman, “Bu zafer evlatlarımızın, şehitlerimizin zaferidir” dedi.

Tören, 91 şehit için hazırlanan, şehitlerin ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu zarfların ailelere takdim edilmesiyle son buldu.

2013 yılının sonu ve 2014 yılının ilk günlerinde Qamişlo’ya bağlı Til Berak ve Til Hemis ilçelerinde çetelere karşı başlatılan özgürleştirme hamlesinde çoğu Qamişlolu olmak üzere çok sayıda savaşçı şehit düşmüştü. Her ki ilçe 2015 yılında kurtarılmıştı.

HESEKÊ’DE BİR SAVAŞÇI İÇİN TÖREN

Hesekê’ye bağlı Dawûdiyê köyünde ise şehit Birûsk Botan son yolculuğuna uğurlandı.

Şehîd Dijwar Şehitliği’nde düzenlenen törene, Efrînli göçmenlerin yanı sıra, Şehit Aileleri Meclisi ve STK üyeleri, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı kurum temsilcileri katıldı.

Şehit Aileleri Meclisi üyesi Xelîl Ebdullah, özgür ve onurlu bir yaşamı mümkün kılıncaya kadar şehitlerin yolundan ilerleyecekleri sözünü verdi.

Hesekê Kantonu Şehit Aileleri Meclisi yöneticilerinden Canda Ehmed, Şehit Birûsk Botan’ın şehadet belgesini okuyarak ailesine teslim etti.

Şehit Birûsk Botan sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde toprağa verildi.