QSD DAİŞ’in en büyük silah depolarından birini ele geçirdi

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), 2019’da Baxoz’da DAİŞ çetelerine ait büyük silah deposunun ortaya çıkarılmasından bu yana en büyük silah deposunu ele geçirdiklerini duyurdu.

QSD, Til Hemis'in güneyindeki Qirwan köyünde düzenlediği operasyonda, DAİŞ çetelerine ait büyük bir silah deposunu ele geçirdiklerini açıkladı.

Açıklamada, ortaya çıkarılan silah deposu için “Hem Baxoz Savaşı'ndan sonra güçlerimizin gördüğü en büyük silah depolarından biri hem de Sinaa Cezaevi savaşından sonra terör örgütüne büyük bir darbe” denildi.

QSD’nin açıklaması şöyle:

“Özel güvenlik operasyonları ve DAİŞ'in terörist hücrelerine karşı İnsani ve Güvenlik Hamlesi’nin devamı kapsamında, Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri ile birlikte özel harekat güçlerinin operasyon düzenlendi. DAİŞ tarafından hazırlanan ve Til Hemis'in güneyindeki Qirwan köyünde saklanan gizli hücrelerin elinde bulunan çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı madde ele geçirildi.

Güçlerimizin, Hol kampında son operasyonlarda tutuklanan çok sayıda terör hücresi mensubunun istihbarat bilgilerine ve itiraflarına dayanarak düzenlediği kontrol operasyonunda, bu silahların güzergâhını belirleyerek ele geçirdi. Terörist hücreler silahlarını toplamak ve depolamak için bir depo kullandılar. Güçlerimiz, destek hatlarını ve o bölgeye ulaşımın yolunu ve bu işi kolaylaştıran unsurları bulmak için inceleme başlattı.

Bu gizli yerler, hem Baxoz Savaşı'ndan sonra güçlerimizin gördüğü en büyük silah depolarından biri hem de Sinaa Cezaevi savaşından sonra terör örgütüne büyük bir darbe.

Soruşturma ve istihbarat bilgilerine göre terör örgütü, Hesekê'nin doğusundaki Hol Kampı’na ve kırsalına olası bir saldırıda söz konusu silah ve mühimmatı kullanmaya çalışıyordu. Bu, aynı zamanda Sinaa Cezaevi’ne saldırı için hazırlanan büyük bir plan çerçevesinde yapılıyor. Saldırının yenilgiye uğratılmasının ardından terör örgütü başka bir plana yönelerek yeniden Hol Kampı’na saldırmaya çalıştı. Güçlerimizin güvenlik önlemleri ve acil müdahale operasyonlarının yanı sıra çok sayıda terör hücresi mensubunun tutuklanması nedeniyle teröristlerin tehlikeli planı başarıya ulaşmadı.

DAİŞ terör hücrelerinin hareketleri, Türk işgalinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik diğer tehdit ve saldırılarıyla aynı anda gerçekleşti. Halk, işgal saldırıları ile DAİŞ'in eylem planları arasındaki olasılığın ve açık bağlantının artık farkında. Her iki tarafın saldırıları arasındaki koordinasyon seviyesi arttı. Güçlerimiz, DAİŞ'in terör hücreleri için Türk işgalinin sağladığı koşullardan yararlanmasına izin vermemiş ve Türkiye'nin olası bir saldırısı ile aynı zamanda örgüt mensuplarını silahla bölgedeki harekete hazırlama girişimini durdurmuştur. Güçlerimizce yürütülen soruşturmalarda, topraklarımıza girmek ve mağlup DAİŞ hücrelerine bir kapı daha açmak için iki taraf arasında açık ve planlı bir koordinasyon olduğu teyit edilmiştir.

Bu operasyon DAİŞ terör örgütüne ve destekçilerine bir darbe daha indirdi ve gücünü zayıflattı. Bu, terör örgütünün hareket etme tehlikesini ve başta işgalci Türk devletinin tehditleri olmak üzere DAİŞ'in hayatta kalmasına yardımcı olan koşullardan bazı uluslararası tarafların ihmal edilmesi tehlikesini bir kez daha teyit etmektedir.

Güçlerimiz, Suriye'de ve tüm dünyayı DAİŞ terör örgütünün tehdidinden kurtardı. Bölgedeki terör örgütüne ve tüm tehditlere karşı meşru mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguluyoruz. DAİŞ’in saldırı ve planları, Suriye'nin diğer bölgelerini işgal etmeye ve Suriye'de barış ve istikrarı bozmaya çalışan işgalci Türk devletinin başka saldırılarıyla karşı karşıya kalırken, uluslararası toplumu bir kez daha bölgelerimize karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.

Qirwan köyünde ele geçirilen silahların türleri ve miktarları şöyle

1- AK-77: 58 adet

2- M72 LAW: 1 adet

3- MG3: 1 adet

4- Silah susturucu: 8 adet

5- El bombası: 19 adet

6- AK-47 şarjörü: 596 adet

7- Silah tabancası: 2 adet

8-  M-16 şarjörü: 2 adet

9-   Gece dürbünü: 1 adet

10- RPG-7 dürbünü: 1

11- Palaska: 38 adet

12- Deniz palaskası: 40 adet

13- RPG-7 bombası: 200 adet

14- RPG-7 mevzisi: 149 adet

15- AK-47 mermisi: 12 bin 310 adet

16- BKC mermisi: 3 bin 140 adet

17- M16 mermisi: 5 bin 400 adet

18- AKS mermisi: 900 adet

19- Doçka 12,5: 79 adet

20- Uzaktan patlayıcılar için cep telefonu: 358 adet

21- Askeri telsiz: 5 adet

22- Mayın: 5 adet

23- Araç yapıştırmalı mayın: 14 adet

24- Çok sayıda TNT patlayıcı”