QSD’den Haziran ayı bilançosu

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, Haziran ayı bilançosunu açıkladı. Buna göre geçen ay 17 çete mensubu yakalandı, iki çetebaşı öldürüldü.

Haziran ayında Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleştirilen güvenlik operasyonlarına ilişkin bilançoda, çete noktalarına yönelik 11 operasyon düzenlendiği, 17 çete üyesinin yakalandığı ve 2 çetebaşının öldürüldüğü belirtildi.

Bilanço şöyle:

“Güçlerimize bağlı Anti Terör Güçleri (HAT), Uluslararası Koalisyon güçlerinin desteğiyle DAİŞ teröristlerinin noktalarına, üyelerine ve çetebaşlarına yönelik farklı bölgelerdeki operasyonlarını sürdürmeye devam ediyor.

Güçlerimiz, Haziran ayında DAİŞ terör örgütünün noktalarına yönelik 11 operasyon düzenledi. Operasyon sunucunda çoğu çetebaşı olmak üzere terörist örgütün 17 üyesi yakalandı, bunun yanında 2 çetebaşı da öldürüldü.

Bu çeteler, birçok bölgeye yönelik terör saldırısı düzenlemeyi planlıyordu, bunun yanında askeri ve güvenlik noktaları ile evlerde bombalı saldırı yapmak amacıyla terör örgütünün gizli hücrelerine mayın temin ediyorlardı. Öte yandan yönetim kurumlarının üyeleri başkan ve aşiretlerin ileri gelenlerine suikast yapmak tehdit ederek onlardan ‘zekât’ adı altında fidye almaya çalışıyorlardı.

Güçlerimiz, çetelerin elindeki birçok silah, askeri malzeme ve teknik araçlara el koydu. Ayrıca yürütülen soruşturma sonucunda Kuzey ve Doğu Suriye’nin özellikle Serêkaniyê ve Girê Spî’deki Türk devletinin işgali altındaki bölgelerdeki çetebaşlarıyla ilişkilerinin olduğunu itiraf ettiler. Onlar, Suriye Milli Ordusu adıyla Türk devletine bağlı çetelerin içindeki çetebaşlarından maddi ve askeri destek alıyor.

Güçlerimizin, DAİŞ çete üyelerine karşı Haziran ayında düzenlediği güvenlik operasyonlarının bilançosu şöyle;

*Güçlerimiz 30 Mayıs’ta DAİŞ’in gizli hücrelerine karşı Hesekê’nin doğusunda Mergede beldesinde bir hamle gerçekleştirdi. Hamle sonucunda biri çetebaşı olmak üzere 4 terörist yakalandı. Ayrıca birçok silah, askeri malzeme ve teknik araçlara oluşan 3 kaleşnikof, bir tabanca, 10 telefon, 1 bomba atar, 2 dürbün, bir kameraya el koydu.

Bu hücre, bölgede güçlerimize ve yurttaşlara karşı teröriste eylemler gerçekleştiriyordu. Diğer teröriste hücrelere cephane temin ediyor ve 4 teröristten oluşuyordu.

Güçlerimize bağlı HAT birlikleri, 8 Haziran’da kişileri terör istihbaratı ve teröre yakın kişilerin örgütü katılmasını sağlayan ve askeri sorumlu olan DAİŞ örgütünün bir çetebaşını yakaladı.

Birliklerimize gelen istihbarat bilgilerine göre operasyon gerçekleşti. Ardından takip operasyonları başladı. Böylece birliklerimiz, Reqa’da bir evde saklanan teröristi eve baskın yaparak yakaladı. Evdeki aramalar sırasında birliklerimiz birçok belgeye el koydu.

*Güçlerimiz, Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle 12 Haziran’da düzenlediği güvenlik operasyona kapsamında DAİŞ örgütüne bağlı bir finans hücresini yakaladı.

Hesekê’nin doğusundaki Hol ilçesindeki Hol Kampı yakınlarında düzenlenen operasyonda 3 kişiden oluşan hücre yakalandı. Bu hücre terör örgütü DAİŞ’e para gönderiyor, Hesekê kırsalı ile Kuzey ev Doğu Suriye’nin farklı bölgelerindeki aktif hücreleri finanse ediyordu. Operasyonda silah, araç ve belgelere el konuldu.

*12 Haziran’da özel birliklerimiz Dêrazor’nun kuzeyinde düzenlediği güvenlik operasyonunda DAİŞ terör örgütünün bir çetebaşını yakaladı.

Uluslararası Koalisyon’un havadan ve karadan destek verdiği operasyonda, güvenlik hücrelerine öncülük eden ‘güvenlik emiri’ yakalandı. Bilgi aktarımı görevini yapan bu çetebaşı, Dêrazar ile Kuzey ve Doğu Suriye’nin diğer bölgelerindeki hizmet, sivil, askeri ve güvenlik noktalarına terörist saldırı ve planların haritasını çiziyordu. Dêrazor’un kuzeyindeki Riwêşid bölgesindeki yerinin tespit edilmesinden sonra bulunan çok sayıda silah, belge ve askeri kıyafete el konuldu.

*17 Haziran’da özel birliklerimiz, Hesekê’nin güneyindeki Mergede beldesinde DAİŞ hücresine dönük güvenlik operasyonu gerçekleştirdi.

Uluslararası Koalisyon’nun hava desteği verdiği operasyonda Mergede’nin güneyindeli Seide köyünde DAİŞ terör örgütünün hücreleri yakalandı.

Yakalanan çetebaşı güvenlik ve askeri araçlara dönük bomba planlamasında aktifti. Aynı zamanda güçlerimiz ile İç Güvenlik Güçleri’nin Hesekê ve Dêrazor’daki güvenlik noktalarına saldırı düzenliyordu. Söz konusu kişi daha önce Cebhet El-Nusra üyesiydi.

*19 Haziran’da Dêrazor’un doğusunda Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle güvenlik operasyonu düzenlendi. Besîre beldesi yakınlarındaki Hecne köyünde yapılan operasyonda DAİŞ’in terör örgütü üyelerini aktarmada aktif olan bir çetebaşı yaklandı. Üzerindeki silah ve belgelere de el konuldu.

*19 Haziran’da Uluslararası Koalisyon’un katılımıyla Tebqa’da DAİŞ terör örgütünün hücrelerine dönük baskın operasyonu yapıldı. Cirniyê köyü yakınlarında yapılan operasyonda eski DAİŞ çetebaşı yakalandı.

Söz konusu çetebaşı QSD’ye karşı çok sayıda bölgede savaştı. 2019 yılındaki savaşta araçlara bomba yerleştirip güçlerimizin savaş cephelerine yolluyordu.

*Güçlerimizin özek birlikleri Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle 25 Haziran’da Dêrazor’un Besîre beldesi yakınlarında güvenlik operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonda intihar çetelerini Hesekê, Dêrazor ve Kuzey ve Doğu Suriye’nin farklı bölgelerine aktaran DAİŞ çetebaşı yakalandı. Daman köyündeki evinde yapılan baskında çetebaşe yakalanırken, çok sayıda patlayıcı, askeri teçhizata el konuldu.

*26 Haziran’da özel birliklerimiz Kuzey ve Doğu Suriye’de terör örgütü hücrelerine dönük operasyon düzenledi, operasyonda DAİŞ çetebaşı yakalandı. Hesekê’nin Ezîziyê Mahallesi’nde yakalan çetebaşı, Hesekê ile Kuzey ev Doğu Suriye’nin diğer bölgelerine bomba yüklü motosiklet yolluyor, Hol Kampı’ndaki yabancı çete ailelerini kaçırıyor ve daha önce DAİŞ emiri olarak sivilleri katlediyordu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim ve QSD birçok kez, Türk devleti tarafından DAİŞ örgütünün canlandırıldığına ilişkin uluslararası toplumu özellikle Suriye’de aktif olan güçleri ABD ve Rusya’yı uyardığını hatırlatmak gerekir. Güçlerimiz, işgalcilerin bölgelerimize dönük saldırı girişimlerinin, terörist örgütlere karşı yürüttüğümüz güvenlik operasyonlarını etkileyeceği yönünde uyarılarını tekrarladı.

Böylece, 26 Haziran’da QSD’ye bağlı özel birliklerimiz Uluslararası Koalisyon’nun hava ve kara güçlerinin desteğiyle DAİŞ örgütünün bir hücresini yakaladı.

Dêrazor’un doğu kırsalında aktif olan ve Cerzî bölgesinden DAİŞ örgütüne sivilleri katan hücre takip edilerek hakkında bilgiler toplandı.  Böylece sivillerden fidye alıyor, Özerk Yönetim kurumlarındaki çalışanları ve aşiretlerin ileri gelenlerini tehdit ediyorlardı.  Aynı zamanda terörist örgütün hücrelerine bomba yüklü motosikletler teslim ediyor ve Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinden hareket etmeleri için ulaşım yollarını kolaylaştırıyordu.

Güçlerimiz, tespit edilen noktalara baskın yaparak, 3 çete başı ve üyelerini yakaladı. Ayrıca birçok silaha ve belgeye de el koydu.

*29 Haziran’da Anti Terör Birlikleri (YAT), Dêrazor’un kırsal bölgelerinden terörist örgütün gizli hücrelerine karşı bir operasyon düzenledi. Hücreyi kuşattı ve teslim olmalarını istedi, ancak çetelerin saldırması sonucu çatışma çıktı. Çatışma sonucunda hücrenin çetebaşları öldürüldü.

Birliklerimizin terörist hücreye ilişkin topladığı verilere göre, Hesekê ve kırsal bölgelerine saldırmak için kendilerini terörist eylemler için hazırlıyordu.

Güçlerimiz, Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin desteğiyle Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki gizli hücrelere karşı operasyonlarını sürdürmeye devam ediyor.”