QSD: Türk işgali sonrası DAİŞ hareketlendi

Baxoz’un özgürleştirilmesinin yıldönümü kapsamında düzenlenen şölende konuşan QSD Tomutanı Sayil El-Zobei, “Türk devletinin bölgedeki işgal saldırıları sonrası DAİŞ’in hareketliliği oldu. Bu durum Türk devleti ve DAİŞ’in ilişkisini ortaya koyuyor” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), DAİŞ’in elindeki son toprak parçası olan Baxoz’un özgürleştirilmesinin ikinci yıldönümü kapsamında şölen düzenledi. Çok sayıda savaşçı ile kanaat önderinin de katıldığı törende QSD adına Şedadê Askeri Meclisi komutanlarından Sayil El-Zobei konuştu. 

DAİŞ ile olan mücadelelerine değinen El-Zobei, “QSD olarak 7 yıldır DAİŞ çetelerine karşı mücadele ediyoruz. Kobanê, Minbic, Tebqa, Reqa ve en son Baxoz’da bir özgürleştirme hamlesi başlatmıştık.  Büyük bedeller karşılığında halkımızın talebini gerçekleştirerek Baxoz’u özgürleştirdik. Son 7 yılda binlerce savaşçımız DAİŞ’in karanlığını bitirmek için bedenlerini siper etti. DAİŞ yenildi. Elindeki son toprak parçasını da temizledik. Ama halen DAİŞ’ten geriye kalanlarla mücadelemiz sürüyor. DAİŞ’ten etkilenen çok sayıda radikal çete grubu var. Bu çeteler bizlere, kanaat önderlerine ve Özerk Yönetim çalışanlarına saldırıyor” dedi.

‘TÜRK DEVLETİ İLE DAİŞ ARASINDA SIKI İLİŞKİ VAR’ 

Türk devletinin çeteleriyle birlikte bölgedeki kimi yerleşim yerlerini işgal etmesinin ardından oluşan tabloya dikkat çeken El-Zobei, şunları söyledi: “Türk devleti Serêkaniyê ve Girê Spî’yi işgal ettikten sonra DAİŞ’in bölgedeki hareketliliği arttı. Bu durum Türk devleti ile DAİŞ arasında sıkı bir ilişki olduğunu gösteriyor. Türk devleti bu çetelerin topraklarımıza saldırmasını örgütlüyor ve bu çeteleri Libya, Azerbaycan, Yemen gibi ülkelere gönderiyor.”

‘DAİŞ, ÖZERK YÖNETİM DESTEKLENEREK BİTİRİLİR’ 

Ellerindeki DAİŞ’li tutuklular ve Hol kampında kalan ailelerin hala büyük tehlike oluşturduğunun altını çizen El-Zobei, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim’inin uluslararası bir mahkeme kurulması için defalarca kez çağrı yaptığını, ancak bu çağrıya henüz olumlu cevap gelmediğini söyledi. Yine QSD olarak DAİŞ’in gizli hücrelerine yönelik operasyonları aralıksız sürdürdükleri bilgisi veren El-Zobei, “Halkımız ve dünya bu sürecin ne kadar zorlu olduğunu bilmelidir. DAİŞ gibi bir örgütün tamamen bitirilmesi için çok fazla etken var. Toplumsal ve askeri güçler ortaklaşarak bunu yapabilir. Bölgesel ve uluslararası devletler tutuklu DAİŞ’liler ve kamplarda kalan aileleri hakkında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Her ülkenin DAİŞ çeteleri arasındaki vatandaşı için gerekli girişimleri yapması için baskı oluşturulmalıdır. Yine Özerk Yönetim’in Güvenlik, siyasi, ekonomi, inşa gibi alanlarda desteklenmesi ile ancak DAİŞ tehlikesi ortadan kaldırılır. Çünkü herkesin geri çekildiği bir süreçte Özerk Yönetim bu örgütün karşısında savaştı” diye konuştu. 

‘SURİYE’Yİ TERÖRİSTLERDEN ARINDIRACAĞIZ’ 

El-Zobei, konuşmasını şöyle noktaladı: “QSD olarak şehitlerin yolunda halkımızı, topraklarımızı, kazanımlarımızı ve tüm farklılıkların birlikte yaşadığı Özerk Yönetim sistemini sonuna kadar koruyacağımızın sözünü veriyoruz. Özerk Yönetim Suriye’deki tüm halklar ve inançların birlikte yaşamasının sigortasıdır. DAİŞ’in saldırılarından etkilenen tüm halkların acısını derinden hissediyoruz. DAİŞ karşısında mücadele eden devletlerin yanında duracağız. Suriye’nin tüm bölgelerini teröristlerden arındıracağız.”