QSD: Türkiye çeteleri Güney Kürdistan’a göndermeyi planlıyor

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi işgalci Türk devletinin himayesindeki çeteleri Güney Kürdistan ve Yemen’e göndermeyi planladığını bildirdi.

QSD, Türk istihbarat teşkilatı MİT’in “Suriye Ulusal Ordusu” altında bir araya getirilen çete grupları Suriye toprakları dışında ‘askeri göreve’ hazırlanmaları için görevlendirdiğini belirtti.

Türk ordusu bu görevlendirmeyi “3’üncü görev” olarak adlandırdığına dikkat çeken QSD, üç sayısının MİT’in perspektiflerine göre, çetelerin katıldıkları dış görevlerin sırasını gösterdiğine işaret etti. Bunlar arasında 1’inci görev Libya 2’nci görev ise Azerbaycan’ı ifade ediyor.

QSD açıklamasında devamlar şunlar belirtildi:  “QSD Basın İrtibat Merkezi’nin ele geçirdiği yazılı sözleşmelere göre, ‘Suriye Ulusal Ordusu’ içindeki her Suriyeli çetenin ‘3’üncü görevi’ var ve buna karşılık da ayda 2 bin 500 dolar alacak. Öldüğü ya da yaralandığı taktirde bir miktar para da yine verilecek.”

Açıklamada, “Bilgi sahibi bir kaynağa göre, MİT ve terörist grupların çetebaşları, 3’üncü görevde çetelere 2 seçenek sunuyor. Bunların bir kısmı Yemen’e giderek MİT’in 2020’de organize ettiği gizli görevi tamamlayacak. Buraya 150 Suriyeli çete gönderilmişti. Diğer kısmı ise işgalci Türk ordusuyla birlikte PKK gerillalarına karşı savaşmak için Güney Kürdistan’a gönderilecek” ifadeleri yer aldı.

Ahrar El-Şerqiyê, Sultan Murad ve Süleyman Şah çetelerinden bir kısmının eğitim almak için Kilis’e gönderildiği tahmininde bulunan QSD, Cebhet El-Şamiyê çetebaşlarının, yeni bir ‘göreve’ gönderilmeyi kabul etmediği bilgisini paylaştı.

QSD,  “MİT, Libya savaşına müdahale ettikten 3 yıl sonra ve Ermenistan savaşının ardından, Suriyeli çetelerin görevlendirmesine son vermedi. Dışarda muhtemel bir savaşta bunları kullanmak istiyor” dedi.