Rojava kitap fuarı engellere rağmen yoğun ilgi görüyor

Kuzey ve Doğu Suriye’de her yıl düzenlenmeye çalışılan Şehit Herekol Kitap Fuarı, TC-KDP-ENKS-BAAS rejiminin engellemelerine, kara propagandalardan yüksek kargo ücretlerine kadar birçok uygulamaya rağmen fuar sürüyor.

Şehit Herekol Kitap Fuarı’nın 5’incisi 29 Temmuz tarihinde Qamişlo kentindeki Mihemed Şêxo Kültür ve Sanat Merkezi’nde başladı. “Kitap yaşamın kaynağıdır” şiarıyla düzenlenen fuara Kuzey ve Doğu Suriye, Başur, Bakur, Rojhilat, Suriye, İtalya, Mısır, Irak, Tunus, Lübnan ve Türkiye’den 44 yayınevi katılıyor. Fuarda 13 bin yazara ait 130 bin kitap sergileniyor.

8 gün sürecek olan fuara yoğun bir ilgi var. Öğrenciler, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler, siyasi parti üyeleri, güvenlik güçleri, savaş gazileri vb. birçok kesim fuara ziyarette bulunuyor.

FUARIN GÖZDESİ: EFRÎN BÖLÜMÜ

Kitap fuarında en ilgi çeken kısım Türk işgal saldırılarıyla nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Efrîn Aydınlar Birliği tarafından açılan Efrîn bölümü. Bu bölümün büyük kısmı Efrînli yazarların eserlerinden oluşmakta. Yine bu yıl içerisinde 54 kitap basan Efrînli yazarlar bölgede en çok kitap yazan kent unvanına sahip.

Bu bölümde ‘Efrîn ve Efrîn halkı için sende bir şey yaz’ adlı bir uygulamada bulunuyor. Fuarı ziyaret edenlerden Efrîn halkı için bir şeyler yazmaları isteniyor. Şu ana kadar birçok yazı toplandı. Toplanan yazıların Şehba bölgesindeki göçmen kamplarında yaşayan Efrînlilere ulaştıracağı söylendi.

3 KÜRT ÇOCUKLARIN KAHRAMAN KİTAPÇISI: RONA AGİT

Fuarda bir de çocuk hikayelerinin olduğu özel bir bölüm bulunuyor. Bu bölümle 12 yaşındaki bir kız çocuğu ilgileniyor. Qamişlo kentinden olan Rona Agit adlı kız çocuğu geçen yıl düzenlenen 4’üncü Şehit Herekol Kitap Fuarı’na Amara yayınevi bünyesinde katılmıştı. Rona Agit, bu yıl ise harçlıklarını biriktirerek çocuklar için kendisi özel bir bölüm açtı. Bu bölüm de oldukça ilgi görüyor. Kürt çocuklarının kahramanı Rona Agit, her satılan kitaba da bir şeyler yazmayı unutmuyor.

Rona Agit, bu işe başlama nedeni ve hedeflerini şöyle anlatıyor: “Eskiden Rojava’da çocuklara ait kitaplar çok kısıtlı sayıdaydı. Şimdiye kadar çocuk kütüphanesi yoktu. Bu nedenle bunu yapmak istedim. Özellikle babam olmak üzere ailem ve arkadaşlarım beni bu konuda çok destekledi. Sattığım kitapların parasıyla Rojavalı çocuklar için kitaplar alacağım.”

YASAKLAMALARDAN, FAZLA KARGO ÜCRETLERİNE...

Fuarın açılış hazırlıkları sürerken birçok engelle karşılaşıldı. Ancak tüm uygulamalara rağmen kitap fuarı açıldı ve başarılı bir şekilde sürüyor. İşte kitap fuarının ve yayınevlerinin karşılaştığı engeller:

Türk devleti, Bakûrê Kurdistan ve Türkiye’den birçok yayınevinin fuara kitap ulaştırmasını engelledi.

Başûrê Kürdistan’da Aram kitabevine ait ürünler üzerinde Musa Anter ve Rûstem Cudi gibi isimlerin fotoğraflarının bulunmasından dolayı KDP güçlerince el konuldu. Kitapevi yetkilileri, “Türkiye’de bile yasak olmayan Kürt kişiliklerin fotoğrafları KDP gibi sözde Kürt güçlerince engellendi ve ürünlerimize el konuldu” denildi.

ENKS adlı organizasyona bağlı bazı kişiler henüz fuar başlamadan karalama çalışmalarına başladı. Fuarın yoğun ilgi görmesinden rahatsız olan bu kişilikler birçok karalamaya ve kara propagandaya başvurdu. Ancak Rojava halkı tüm bunları boşa çıkarttı.

Suriye rejim güçleri Şam ve Halep kentlerinden kitapların geçişine engel oldu. Şam’dan aşırı kargo ücretleriyle kitaplar fuara ulaştırırken Halep'ten ise kitaplar gönderilemedi.

ÖĞRENCİLERE KİTAP ARMAĞANI

Fuarda yer alan Amara kitabevi 9 ve 12’inci sınıflarda başarı elde eden öğrencilere kitap hediye etti. Yine fuarda yer alan hemen hemen tüm kitabevleri birçok kişiye kitap hediye etti. Fuarın sonunda Rojava’da bulunan üniversitelere kitaplar hediye edilecek.

Fuarda en çok ilgiyi, romanlar, tarih, araştırma, felsefik ve kültürel kitaplar gördü. Fuarda en çok diller ise Kurmanci ve Arapça oldu.

FUARDA YER ALAN BAŞLICA ESERLER

130 bin kitabın sergilendiği fuarda yer alan başlıca eserler şöyle:

* Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a ait kitaplar

* Rûstem Cudî’nin ‘Rojhilata Navin (Ortadoğu)’ kitabı

* Aldar Xelîl’in ‘Rojava Devrimi’ adlı kitabı

* Efrîn işgaliyle birlikte yaşananları anlatan kitaplar

* DAİŞ dönemini ve DAİŞ’in yarattığı tahribatı anlatan kitaplar

* DAİŞ vb. çete gruplarına karşı verilen tarihi direnişleri konu alan kitaplar

* Kürt dili, edebiyatı, kültürü ve tarihini konu alan kitaplar

* Arap dili, edebiyatı, kültürü ve tarihini konu alan kitaplar

* Kürt efsaneleri ve hikayeleri

* 29 yıldır Türkiye cezaevlerinde tutuklu bulunan Hesêkêli Menaf Osman adlı yazarın ‘Namusname’ adlı kitabı

* Arap edebiyatının Yaşar Kemal’i olarak bilinen Selim Berekat’a ait kitaplar

* Onlarca şaire ait kitaplar

* Arapça-Kurmanci-Soranice-Kırmancki-Türkçe-İngilizce sözlükler