Rusya, Türk kontrolünde bir ‘güvenli bölge’yi reddetti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye kontrolünde oluşturulacak bir güvenli bölge fikrini dolaylı ifadelerle reddetti.

Rusya Dışişleri Bakanı düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin çekilmesi halinde sözkonusu bölgelerin Suriye hükümetinin kontrolüne geçmesi gerektiğini savundu.

Lavrov, "Suriye'de ABD'ye ait olan silahlar, bölgeler ve askeri tesisler, ABD'li askerlerin çekilmesi sonrası Suriye hükümetinin, ordusunun ve Suriye'deki idari yapıların kontrolü altına girmeli” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bununla birlikte Kürtler için geleneksel olarak varlık gösterdikleri yerlerde gereken tüm koşulların sağlanması gerektiği anlayışı esas alınmalı" diye ekledi.

Lavrov ayrıca Suriye hükümeti ile Kürtler arasında yürütülen temasları desteklediklerini belirtti.

KÜRTLER TÜRKİYE KONTROLÜNDE BİR ‘GÜVENLİ BÖLGE’ İSTEMİYOR

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Xelîl, ABD’nin gündeme getirdiği ve Türkiye ile bu konuda müzakere edilen “güvenli bölge” ya da “tampon bölge”yi ANF’ye değerlendirildi.

Xelîl, “Çünkü Türkiye her hangi bir silahlı gurup gibi değil. Silahlı guruplar karşısında pratik tedbirler alırsın. Ama eğer Kuzey Suriye’yi Türk devletinin saldırılarından korumak istiyorlarsa BM Genel Meclisi’nde hatta NATO’da karar alıp durdururlar” dedi.

Üzerinde tartışılan “güvenli bölge”nin hayırlı olmadığını söyleyen Xelîl, şöyle konuştu: “Eğer “biz uçuşa yasaklı bölge oluşturacağız” deselerdi o zaman anlam verirdik. Çünkü zaten YPG ve YPJ’nin uçakları yok. O zaman devletlerin hava saldırılarına karşı tedbir alacak şeklinde anlamlandırabilirdik. Ama gündeme getirme biçimleri Trump ve Erdoğan’ın Rojava, Kuzey Suriye ve Fırat’ın doğusu üzerine anlaşma yaptıkları; planlarını Türkiye eliyle gerçekleştirecekleri ve Türkiye’yi bölgede etkili kılacakları şüphesini geliştiriyor. Kuzey ve Doğu Suriye’de Türkiye’nin kontrolünde bir “güvenli bölge” yada “tampon bölgeyi” kabul etmemiz mümkün değil.”