Sêmalka’daki eylem 70’nci gününde

KDP’nin düzenlediği pusuda şehit düşen HPG gerillalarının cenazelerini almak için Sêmalka Kapısı’nda başlatılan eylem 70’nci günüde sürüyor.

Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı silahlı özel güçlerin, Xelîfan bölgesinde 28-29 Ağustos'ta kurduğu pusuda, 5 HPG gerillası şehit düşmüş, 1'i yaralı 2 HPG’li sağ kurtulmuştu. Cenazeler KDP güçleri tarafından alıkonuldu.

Güney (Başûr) ve Batı (Rojava) Kürdistan arasındaki sınırda bulunan Sêmalka Kapısı’nda gerilla cenazelerinin verilmesi için başlatılan eylem 70 gündür kesintisiz devam ediyor. KDP, eylemcilerin taleplerine sessiz kalmaya devam ediyor.

Eylemi 70’nci gününde Qamişlo’dan gelen Doğu (Şarkî) İlçe Meclisi üyeleri devraldı.

Meclis üyeleri ellerinde pankartlarla eylem çadırına doğru yürüdü. Üç gündür eylemi sürdüren Amûdê grubu, yeni eylemcileri sloganlarla karşılayarak, nöbeti devretti.

Eylem çadırı önünde toplanan Qamişlo grubu adına Kongreya Star Qamişlo Kantonu Sözcüsü Şaxa Xelîl konuştu.

Xelîl,  “KDP’nin elindeki cenazelerimizi almak için 70 gündür kadın, erkek, genç, yaşlı herkes bu eylemi sürdürüyor. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’ydü. Bu vesileyle sesleniyoruz, insan haklarını savunanlar nerede? Cenazelerimizi almak için günlerdir eylemdeyiz fakat insan hakları çağrısı yapanlar dahil tüm dünya sessiz. İnsan haklarını savunan herkesi net bir tutum sergilemeye ve şehit ailelerinin haykırışlarını duymaya davet ediyoruz” dedi.

Şaxa Xelîl, şunları ekledi:  “Türk devleti Qamişlo’da katliam yaptı. Şengal’de peş peşe saldırılar yaptı. Rojava’ya, Başûr’a ve Şengal’e saldırıları aralıksız sürüyor. 8 aydır Medya Savunma Alanlarına yoğun saldırılar gerçekleştiriyor. Bu saldırılarda Türk devletine destek olan, Gerilla alanlarında rehberlik yapan, istihbarat bilgileri veren ve sivillerin katledilmesinde yardımcı olan ihanetçi KDP’dir.”

KDP’ye “artık yeter” diyen Xelîl, “Her zaman mücadelemizi yüksek tutacak ve Rojava Devrimi’mizi zafere taşıyacağız” vurgusunda bulundu.