Suriye’deki ABD saldırısında en az 22 ölü

Amerikan ordusunun Suriye’de İran yanlısı milisleri hedef alan saldırısında en az 22 kişinin öldüğü bildirildi.

ABD uçakları, Derazor’un doğusunda yer alan Ebu Kemal bölgesindeki  El Kaim Sınır Kapısı yakınında İran yanlısı milis gruplarını hedef aldı.

Amerikan Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’de yürütülen operasyonu “caydırıcı askeri operasyon” olarak nitelendirdi.

Kirby, hava saldırılarında başta Kataib Hizbullah olmak üzere İran yanlısı milislerin kullandığı sınır kapısında bulunan alt yapıları yok ettiklerini bildirdi.

Sözcü, hava saldırısının “Irak’ta Amerikan ve Koalisyon personeline karşı son saldırılara ve halen bu personele yönelik devam eden tehditler yanıt olarak” gerçekleştiğini belirtti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre mühimmat taşıyan kamyonlar ve milis gruplarının bulunduğu noktalar hedeflendi, en az 22 kişi öldü. Açıklamada, bir çok yaralının durumun ağır olduğu ve ölü sayısının artabileceği ifade edildi.

Gözlemevi, yerel saatle 01.00 sıralarında gerçekleşen hava saldırısında mühimmat taşıyan üç kamyonun imha edildiği bilgisini paylaştı.

ABD saldırısından sonra İran güçleri ve İran yanlısı milis grupları Ebu Kemal bölgesindeki birkaç karakol ve karargahı, yeni saldırı olabileceği endişesiyle tahliye etti.

Bu hava saldırısı, Irak’ta ABD ve koalisyon güçlerine yönelik saldırıların ardından geldi.

Pazartesi günü Bağdat’ta Amerikan büyükelçiliği yakınına roketler düştü. Cumartesi günü daha kuzeydeki Balad Irak askeri üssüne roket atışları yapıldı ve F-16 bakımı ile görevli Amerikalı bir şirkete çalışan bir Iraklı yaralandı.

15 Şubat’ta Güney Kürdistan’ın başkenti Hewlêr havaalanında koalisyon güçlerinin bulunduğu askeri bir üsse roket atışları yapıldı, iki kişi hayatını kaybetti.

Kirby, Suriye’deki hava saldırısı için “Bu ölçülü askeri yanıt, başta koalisyon ortakları ile istişareler olmak üzere diplomatik tedbirlere paralel olarak yürütüldü” iddiasında bulundu.

Sözcü, “Operasyon muğlaklığa yer vermeyecek şekilde bir mesaj gönderiyor: Başkan Biden, Amerikan güçleri ve koalisyon güçlerini koruyacak. Aynı zamanda, Suriye’nin doğusu ve Irak’taki durumu yatıştırmak amacıyla hesaplı bir şekilde davrandık” diye ekledi.