TEV-DEM, Êzidîler için seferberliğe çağırdı

TEV-DEM, yeni bir soykırıma karşı Êzidîlerin savunulması için seferberliğe çağırdı, "Şengal’in savunulması tarihi bir sorumluluktur" dedi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Irak ordusunun KDP ortaklığıyla Şengal’e dönük saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Kazimî hükümetinin kararıyla Irak ordusu içinde panzer, obüs, helikopter olan ve Türk devletinin verdiği insansız hava aracı desteği ile Şengal’e büyük bir askeri sevkiyat gönderdi. Bunun sonucunda Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) ve Êzîdxan Asayişi ile çatışma çıktı. Irak’ın bu saldırıları faşist işgalci Türk devleti ve KDP ile doğrudan varılan güvenlik ve askeri anlaşmalar kapsamında yapılıyor. Bu saldırılarla Irak ve Kürdistan’daki bütün Êzidî toplumunun iradesi kırılmak isteniyor. Aynı zamanda Êzidîler Irak’taki siyasi, ekonomi, toplumsal ve kültürel projelerin dışında tutulmak isteniyor" denildi.

'YENİ SOYKIRIM HEDEFİ'

TEV-DEM, Kürtlerin siyasi projelerden uzaklaştırılmak istendiğine işaret ederek, “Irak ordusunun Şengal’e dönük saldırıları, işgalci Türk devletinin saldırılarıyla eş zamanlı gerçekleşiyor. Bu ortak saldırılar, bütün insanlık yerine en büyük terörist örgütüne karşı direniş ve savaşıyla özerk yönetim fırsatını yakalamış halkımızın iradesine karşıdır” dedi.

Açıklamada, dış destekli üçlü projeye ve Şengal etrafına örülen duvara değinilerek, “Êzidîleri daha fazla soykırımdan geçirmek ve Êzidî kadın ve çocuklarına karşı daha fazla suç işlemek istiyorlar. Bölgedeki en eski inanca sahip olan Êzidî toplumuna karşı yeni bir soykırım amaçlanıyor. Bu çok tehlikeli ve sistematik bir savaştır" diye kaydedildi.

TEV-DEM, Şengal Yürütme Meclisi’nin, Irak’ın siyasi parti ve dini hareketleriyle yaptığı bütün görüşme ve çabalarına rağmen Kazimî hükümetinin, iktidarı sona ermeden Baas zihniyetiyle Êzidî toplumunu yok etmek istediğini vurguladı.

'HEPİMİZİN TARİHİ SORUMLULUĞU'

TEV-DEM, açıklamasının sonunda Kürt güçlerine, Kürdistan halkına, hukuk örgütlerine, sivil topluma, Bavê Şeyh ve Êzidî Ruhani Meclisi’ne çağrıda bulunarak, Êzidî toplumunu yeni tehlikelere ve dayatılan savaşa karşı uyarmalarını istedi, “Herkes seferberlik içinde yer almalı. Özerk güçlerimizi Êzidîleri korumak için toplamalıyız. Şengal’in savunulması, değerlerine ve kültürüne sahip çıkmak tarihi bir sorumluluk ve hepimizin boynunun borcudur" dedi.