TEV-DEM: Êzidîler ve Şengal için seferber olalım

TEV-DEM, Şengal anlaşmasına tepki göstererek, "Şengal’de Êzidîlerin özgür iradelerini kullanmaları için herkes tüm imkanlarıyla seferber olmalı" dedi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Şengal’de Êzidxan Asayiş'inin Irak merkezi hükümetine devredilmesi için Irak hükümetinin yaptığı çağrılara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Şengal anlaşmasının Türkiye-KDP iş birliği ile hazırlandığına dikkat çekilerek, bu anlaşmanın Irak halklarına hizmet etmeyeceği belirtildi. Şengal’in ve Êzidîlerin korunması için dayanışma çağrısında da bulunan TEV-DEM, şunları kaydetti:

'KDP VE BAĞDAT ÊZİDÎLERİ DAİŞ'LE BAŞ BAŞA BIRAKTI'

“3 Ağustos 2014’te DAİŞ çetelerinin saldırdığı Şengal’de KDP güçleri ve Irak hükümeti sorumluluklarını yerine getirmeyerek Êzidîleri DAİŞ ile baş başa bırakıp kaçtı. Bu durum DAİŞ’in 73’üncü fermanı yapmasına olanak sağladı. 21’inci yüzyılda dünyanın en kanlı katliamlarından birini yapan DAİŞ, binlerce Êzidî kadınını da pazarlarda satmaya çalıştı. Bugüne kadar halen akıbetleri bilinemeyen binlerce Êzidî kadın var. Türk devletinin desteklediği DAİŞ çetelerinin yaptığı katliamlar karşısında KDP ve Irak hükümetleri sessiz kaldı. Saldırıları kınayan bir açıklama bile yapamadılar.

Şengal’de yaşayan Êzidî toplumu saldırılar karşısında değerlerini, kültürünü ve tarihsel mirasını savundu. Êzidî gençleri topraklarını savunmak uğruna canını feda etti. Ahlaki sorumluluğuna uygun bir şekilde hareket eden YPG, binlerce Êzidînin kurtulmasını sağladı. YPG, sayesinde yüzyılın en büyük soykırımı engellendi.

'TERÖRE HİZMET EDİYORLAR'

Kendi güçleriyle terörü yok eden Êzidiler YBŞ, YBŞ-Jin ve Êzidxan Asayişi’ni kurarak topraklarını kendi öz gücüyle korumaya başladı. Demokratik Özerk Yönetim sayesinde kendi topraklarını aynı zamanda yönetmeye de başladı. Êzidîler, Şengal ve Irak’ın korunması için binlerce can verdi. Irak’ta yaşayan tüm bileşenler modern Irak’ın oluşmasını sağlamıştır. Irak’taki bileşenlerden bir tanesinin kültürünü inkar etmek Mezopotamya’daki tüm bileşenlerin kültürünü inkar etmektir. Irak’ın güzelliği Êzidîlerin iradesini özgürce kullanmasına bağlıdır. Irak merkezi hükümeti nasıl olur da Êzidîlerin Irak kimliği taşımasını istemez... Şengal’e açılan kapılar 3 aydan uzun süredir kapalı.

Irak merkezi hükümeti Hewlêr-Ankara hattında oluşturulan komplolara katılarak Irak halklarına hizmet edemez. Bu komplolar Şengal’i teröre boğanlara hizmet etmektedir. Başta Türk devleti olmak üzere Şengal’i boşaltmak isteyenler onun yerine radikal İslam düşüncesine sahip kişileri buraya yerleştirmek istiyor. Türk devletinin Şengal’deki bütün hamleleri Êzidilerin iradesini kırmaya ve yok etmeye yöneliktir. Şimdiye kadar bunun için onlarca sivili de katlettiler.

Êzidiler geçirildikleri 73 fermana rağmen teslim olmadı. Özgür eş yaşam felsefesi ile yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Bu felsefe Êzidî toplumunu ferman ve katliamlardan korumaktadır."

'ÊZİDÎLERİN YANINDA YER ALALIM'

TEV-DEM, "Kürt halkının Êzidîlerin mücadelesinin yanında yer alması çağrısında bulunuyoruz" diyerek, şunları da ifade etti:

"Şengal’de Êzidîlerin özgür iradelerini kullanmaları için herkesin tüm imkanlarıyla seferber olması gerekiyor. Şengal halkı DAİŞ’i üzerlerine salan güçlerle karşı karşıyadır. Yani yeni bir fermanla yüz yüzedir. Bugün Şengal’in etrafında Baasçı şovenistler toplanmıştır. Amaçları Şengal’in iradesini yok etmek ve katliamlar gerçekleştirmektir ki bu da hiç kimseye hizmet etmez.

Irak hükümetinin, Türk devletinin Şengal’de DAİŞ’i yeniden canlandırmaya çalıştığının farkında olması gerekir.”