TEV-DEM: Bağdat ve Hewlêr Türk faşizmi ile ortak hareket ediyor

İşgalci Türk devletinin Şengal’daki Xanesor Halk Meclisi’ni bombalamasına ilişkin bir açıklama yapan TEV-DEM, Bağdat, Hewlêr ve BM’nin sessizliğine tepki gösterdi.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), 11 Aralık’ta Şengal’in Xanesor ilçesindeki Halk Meclisi binasının Türk devleti tarafından bombalanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

TEV-DEM, “Faşist Türk devleti bu kez de Şengal’in Xanesor İlçesi'ndeki Halk Meclisi binasını yıktı, tıpkı Sekîniyê Hastanesi'ni hedef aldığı gibi. Saldırı, Şengal Yürütme Konseyi Eş Başkanı Merwan Bedel'in şehadetinden kısa bir süre sonra geldi” dedi.

İşgalci Türk devleti 7 Aralık’ta insansız hava aracı ile Şengal Özerk Yönetimi Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel’in iki çocuğu ile birlikte bulunduğu aracı bombalamış, Bedel şehit düşmüştü.

TEV-DEM, “Türk işgalinin bu saldırıları savaş suçudur ve aralıksız olarak Êzidî toplumunun iradesine karşı insansız hava araçları kullanıyor. Irak'taki terör örgütlerine karşı en fazla savaşan ve Irak genelinde ilk kez bölgeyi terörden kurtaran Êzidîlerin iradesi, Bağdat ve Hewlêr hükümetlerinin ihmali ve inkarından dolayı bu saldırılar gerçekleştiriliyor” diye belitti.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Bu nedenle Türk devleti, DAİŞ terörünün geride bıraktığını her zaman tamamlamaya ve canlandırmaya çalışıyor. Irak hükümetinin ve KDP’nin politikası Êzidî toplumunun iradesine karşı Türk faşist politikalarına karşı sessiz kalıyor, bu durum Şengal dosyasının Türk işgaline teslim edildiği konusunda bizde şüphe uyandırıyor.

Bu, Irak ve Başûrê Kurdistan'ın gelecekteki güvenliği için bir tehlike oluşturuyor.  Türk devleti, Kürdistan ve Suriye topraklarını işgal ettiği gibi, Misak-ı Milli’ye göre iki nehir arasındaki ülkeyi de işgal etmeye çalışıyor. Her iki hükümet de işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na ve Şengal’e yönelik katliamlarına ve suçlarına sessiz kalarak, Türk faşizminin hareketlerine karşı tavır almamakta ve Türkiye'nin kirli politikalarının ortağı olarak hareket etmektedir.

Türk devletinin Êzidî toplumunun iradesini ve değerlerini hedef alan terör saldırıları Şengal halkının direnişini yenemeyecektir. Bu saldırılar Şengal halkının direnişte ısrarını güçlendiriyor. Türk işgalciliği uluslararası kamuoyunun sessizliğini fırsat bilerek saldırılarını arttırıyor. Şengal’in huzur ve güven ortamını hedef alan bu saldırılar DAİŞ’in geri dönmesine olanak tanıyor.

TEV-DEM olarak bütün siyasi güçleri, hukuk örgütlerini ve insan hakları kurumlarını Türk devletinin tehlikeli siyasetine karşı harekete geçmeye davet ediyoruz.

BM ve ona bağlı kurumlar Türk devletinin Êzidîleri katletmesinin sorumlularıdır.

Kürt halkı ve özellikle Êzidî toplumuna Türk devletinin suçlarına karşı başkaldırma ve direnişini yükseltme çağrısında bulunuyoruz.”