Kuzey ve Doğu Suriyeliler Türk devletini protesto etti

Kuzey ve Doğu Suriye'nin bir çok kentinde Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırı protesto edildi.

İşgalci Türk devletinin 23 Nisan’dan bu yana Metina, Zap ve Avaşin’e yönelik saldırılarını protesto etmek ve gerilla direnişini selamlamak amacıyla Kuzey ve Doğu Suriye’deki eylemler devam ediyor.

Til Koçer’de Şewafe okulu önünde başlayan eylemde “Uluslararası toplumun Kürt soykırımı karşısındaki sessizliğine hayır”, “Türk işgaline hayır” yazılı pankartlar taşındı.

Til Koçer Meclisi Eş Başkanı Newaf Xedan eylem sırasında yaptığı konuşmada “Türk devleti Kürtleri soykırımdan geçirmek istiyor. Ancak gerilla direnişi ile buna engel oluyor. Bizler gerillanın yanında yer almaya devam edeceğiz. Herkesin Türk devletine gerek tepki göstermesi ve komploları boşa çıkarması gerekir” dedi.

QAMIŞLO

Kongreya Star Qamişlo Koordinasyonu, Türk devletinin saldırılarını ve İmralı tecridini protesto etti.

Kongreya Star Qamişlo Koordinasyonu, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecridi kınamak amacıyla eylem yaptı. Cudi Mahallesi’ndeki eylemde açıklamayı Kongreya Star Üyesi Leyla Ehmed İbrahim okudu.

Açıklamada, yıllardır halklara yönelik işlenen suçların devam ettirilmek istendiğine dikkat çekildi. Kürdistan dağlarında direnen gerillanın Türk devletinin planlarını bozduğunun belirtildiği açıklamada, gerillanın bir kez daha zafere ulaşacağının altı çizildi.

Saldırılarda kimyasal silahların kullanıldığına da dikkat çekilen açıklamada, “Önder Öcalan’ın fikirleri esaret altındaki tüm halkların özgürleşmesini sağladı. Bu nedenle Önder Öcalan’a ağır bir tecrit uyguluyorlar. Tecridi de en sert biçimde kınıyoruz. Önder Öcalan’ın fikirleri ve şehitlerin amaçları için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsud mahallesinde de işgal saldırılarına karşı bir protesto eylemi düzenlendi.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) şemsiyesi altındaki siyasi parti temsilcileri Şehit Destina alanında bir araya geldi.

Eylemciler adında Suriye Gelecek Partisi Kadın Meclisi Yöneticisi Xalide Ebdo basın metnini okudu. Ebdo, “Türk devleti yenilgisini saklamak istiyor. Her gün çatışma alanlarından onlarca cenaze ve yaralı kaldırıyor” dedi.

Türk devletinin Suriye halklarına saldırılarını da hatırlatan Xalide Ebdo, “Türk devleti Fırat Nehri üzerinden Kuzey ve Doğu Suriye’ye akan suyu kesiyor. Bölgedeki huzuru bozmak için çete gönderiyor. Her gün sivil yerleşim alanlarına top atışları gerçekleştiriyor. Hiçbir uluslararası ölçüyü dikkate almıyor” ifadelerini kullandı.