Türk devleti 500 yıllık Şex Berakat mezarını yıktı

Rojava'yı işgal eden Türk devleti bölgede Kürtlere ait tarihi yok etmeye devam ediyor.

Halep'in batısında yer alan Darıze iline bağlı Şex Berakat dağının tarihi M.Ö bin yıllara dayanıyor. Adını bundan 500 yıl önce yaşamış, bir Êzidî şexi olan Şex Berakat’tan almıştır. Roma imparatorluğu tarafından stratejik bir yer olarak kullanılan Şex Berakat dağı, Osmanlı imparatorluğu tarafından işgal edilmeden önce Êzidî Kürtlere ait bir bölgedir. Fakat, Osmanlı imparatorluğunun bölgeyi işgal etmesiyle bölgedeki Êzidîlere karşı büyük bir saldırı gerçekleştirilmiş.

Bir çok Êzidînin katledildiği bu saldırılarda sağ kalanların büyük bölümü göç ederken kalanlar ise mecbur kalıp Müslüman olmuşlardır. 2013 yılında El Nusra tarafından işgal edilene kadar Êzidîler tarafından sürekli olarak ziyaret edilen Şex Berakat, Laleşten sonra ikinci hac yeri olarak görülüyordu. 7 Şubat 2018’de Türk devleti İdlib ve Halep'in batısına hakim olabilmek için Saman Dağı'nda ve Şex Berakat dağına askeri noktalar kurdu. Türk devleti burayı işgal ettikten sonra Şex Berakat türbesi tümden tahrip edilmiş ve burada bulunan tüm tarihi kalıntılar yıkılmıştı. Efrîn'i bölgeden ayırmak için Türk devleti tarafından örülen duvarın buraya kadar getirilmesi hedefleniyor.

ŞEX BEREKAT BÖLGEDE YAŞAYAN TÜM HALKLAR İÇİN ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Sadece Êzidîlerin değil, Müslüman, Ermeni, Mesihilerin de Şex Berakat'ın kendilerine ait olduğunu söylediğini hatırlatan Êzidîler Birliği üyesi Gule Cafer, "Bu gölgeyi istila eden tüm imparatorluklar ve devletler arasında tarihimizi yok eden ve tahrip eden Osmanlı devleti olmuştur. Onların tek amacı Kürtlerin, Êzidîlerin tarihini yok etmekti. Sadece Şex Berakat’da değil Osmanlılar her yerde bizim tarihimizi yok ettiler. Bizim Nebihuri’de kutsal bir yerimiz vardı. Osmanlılar burada da bir cami yapıp içine kendi şeyhlerinden birini koydular ve buranın kendilerine ait olduğunu söylediler.

Şex Berakat Êzidî bir Kürt’tür. Yine onun yanında kardeşi Şex Eli vardı. İkisi birlikte topraklarını, dinlerini savunuyorlardı. İkisi de bu alanda şehit düşüyorlar. Şex Berakat, Şex Berakat dağının başında, Şex Eli Basufane köyünde defnediliyor. Bu iki yer arasında 2 km var. Her iki ziyarette Êzidî Kürtleri için çok önemlidir. Bu bölgelere işgalden önce herkes gidip Çarşamba akşamları mum yakıyordu. Her yıl bir kere hac zamanı geldiğinde, Laleş’e gidemeyen Êzidîler oraya gidiyorlar.

Türk devleti Efrîn’i işgal ettiğinde, stratejik noktasını buraya kurdu. Çünkü, Şex Berakat bölgenin tümüne hakimdir. Halep, İdlib, Şehba ve Efrîn bölgelerinin tümüne hakimdir. Biz Şehba’da kaldığımız yerde bile Şex Berakat'ı görüyoruz. Bizim için kutsal olan bu yeri Türk devleti işgalden sonra yıktı. Türk devleti bu şekilde halkımızı ve tarihimizi yok ediyor. Biz hiçbir şekilde bunu kabul etmeyeceğiz. Tarihi yerlerimizi ve topraklarımızı Türk devletine bırakmayacağız" diye konuştu.