Türk devleti 2021 yılında da katletti

Türk devletinin bölgelerin birbirleriyle iletişimini koparmayı, insansızlaştırmayı, işgali genişletmeyi hedefleyen 2021’deki Kuzey ve Doğu Suriye alanlarına yönelik saldırıları sırasında 5’i çocuk, 13 sivili katletti, 27 sivili yaraladı.

ABD’nin 6 Ekim 2019 tarihinde Kuzey ve Doğu Suriye’den güçlerini çekmesinin ardından Türk devletine de işgal saldırıları için yeşil ışık yakıldı. Türk devleti Kuzey ve Doğu Suriye kentleri Serêkaniyê ve Girê Spî’ye yönelik işgal saldırıları başlattı. Türk devleti El Nusra, DAİŞ gibi çete örgütlerinden devşirdiği çetelerini Rojava kentlerinin üzerine saldı. Bu işgal saldırısına karşı Suriye Demokratik Güçleri, (QSD) tarihin en büyük direnişini sergiledi. İşgalci Türk devleti ve çeteleri, 9 günlük savaşta büyük darbeler aldı. Ancak işgalci Türk devletine saldırması için yeşil ışık yakanlar, sıkışan müttefiklerini kurtarmak için harekete geçtiler.

Bunun üzerine 17 Ekim 2019 tarihinde ABD ve Türk devleti tarafından 5 günlük ateşkes ilan edildi. Ardından Rusya ve Türk devleti 22 Ekim'de ateşkes üzerine anlaştı. Bu anlaşmaya göre Rusya askeri polisi ve Suriye Şam hükümetine bağlı sınır muhafızları sınır boyunca dağılacaktı. Bu anlaşmadan önce, QSD ve Suriye Şam hükümeti arasında işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarının önünü alabilmek için, Kobanê, Eyn Îsa ve Girê Spî’nin batı alanlarına Suriye Şam hükümetine bağlı güçlerin yerleştirilmesi kararına varıldı.

Anlaşma iki yılını geride bırakıp üçüncü yılına girerken, işgalci Türk devleti ve çetelerinin bölgeye yönelik saldırıları ilk günden bugüne hiç durmadı.

2021 YILINDA TÜRK DEVLETİNİN HEDEF ALDIĞI ALANLAR

İşgalci Türk devleti ve çeteleri son bir yılda, Eyn Îsa ve Girê Spî’nin güneyindeki köylerle birlikte M4 uluslararası karayolu hattında bulunan tüm yerleşim yerlerini hedef aldı. Türk devleti ve çeteleri son bir yılda bölgeye yönelik 523 saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılardan 3’ü sızma girişimi iken, geri kalanı özellikle sivil alanlara yönelik ağır silahlar, havan, obüs ve SİHA’larla bombardıman şeklinde oldu. Bununla birlikte bölge üzerinde 233 keşif uçuşu gerçekleşti. Hava sahası Uluslararası Koalisyon’un denetiminde olmasına rağmen 9 defa Türk devletine ait savaş uçakları bölge üzerinde uçuş yaptı.

İşgalci Türk devleti ve çeteleri tarafından Girê Spî’nin gündeyinde bulunan Erîda, Zenûbiya, Bir Zinara Ereban ve Bir Zinara Kurdan, Xirbit Beqir, Firîan, Hêmir, Qiz Elî, Leqleqo, Qiz Elî buğday deposu yıl boyunca en çok bombalanan alanlar olurken, Eyn Îsa’ya bağlı Dibis, Xalidiyê, Hoşan, Mialeq, Mişerfe, Cehbel, Fatsa, İmil Beremîl, Sigêro, Safawiyê, Seyda köyleri, M4 uluslararası karayolu ve Eyn Îsa Kampı da Türk devleti ve çetelerinin hedefi oldu.

Eyn Îsa, Reqa’ya bağlı Girê Spî ilçesinin bir kasabasıdır. Ancak bu kasaba bulunduğu coğrafik konumundan dolayı bölgede stratejik bir konuma sahip. Reqa, Minbic ve Til Temir’i birbirine bağlayan bu kasabadan, aynı zamanda Kobanê ve Sirinê’ye giden yol da geçiyor.

Büyük bir öneme sahip olan uluslararası M4 yolunun bulunduğu bu bölge, Halep şehrini Hesekê, Qamişlo ve Til Koçer sınır kapısını Irak sınırına bağlıyor.

Hoşan, Xalidiyê ve Dibis köyleri, Eyn Îsa’nın batısındaki M4 yolu üzerinde bulunuyor ve yola hakim bir konumları var. Mialeq köyü Eyn Îsa’nın batısında, Eyn Îsa, Sirîn ve Kobanê'ye giden M4 yoluna 2 km uzaklıktadır. Bu konumundan dolayı stratejik bir konuma sahip. Seyda köyü, Eyn Îsa şehir merkezine 2 km uzaklıkta, bulunduğu yükseklik ve konumundan dolayı Eyn Îsa kasabası üzerinde hakim. Mişerfe Cehbel köyleri Eyn Îsa’nın doğusunda Til Temir’e giden M4 karayolu üzerinde bulunuyor. Bu iki köyün kuşatılması durumunda Eyn Îsa kasabası tümden çembere alınmış oluyor.

Fatsa, Mubarek, Safawiyê, Umil Beremiyê, Şirkê, El Mesûdiyê, Şergirak köyleri de Eyn Îsa’nın doğusunda M4 karayolu üzerinde bulunuyor. Eyn Îsa'nın doğusunda olan Güney Tilweziyê ve Doğu Tilweziyê de M4 karayolu üzerinde.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin özellikle bu köyleri hedef almalarının nedeni, bir taraftan stratejik yol hatlarına hakim olmalarıdır ve batıdan Kobanê, Sirîn ve Eyn Îsa arasındaki yolu kesme, doğudan ise Til Temir yani Cizre alanı ile olan yol bağlantısını tamamen koparma amaçlıdır. Diğer taraftan da Eyn Îsa kasabasını tümden kontrol altına almaktır.

Yine Girê Spî’nin güneyinde bulunan, Erîda, Zenûbiya, Bir Zinara Ereban ve Bir Zinara Kurdan, Xirbit Beqir, Firîan, Hêmir, Qiz Elî, Leqleqo, Qiz Elî buğday deposu ve köyleri de sürekli olarak Türk devletinin saldırılarının hedefi oluyor. Bu köylerin işgal edilmesi durumunda ise Kobanê çembere alınmış oluyor.

ÖZELLİKLE SİVİLLER HEDEF ALINDI

Eyn Îsa ve Girê Spî köylerine yönelik işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırıları devam ederken, özellikle son bir yılda sivillerin yoğunlukta yaşadığı köyler, köylülere ait arazi, ev ve yerleşim alanları hedef alındı. Türk devletinin asıl amacı; bu köyleri boşaltıp bölgedeki işgalini genişletmek.

İşgalci Türk devletinin 2021 yılında bölgeye yönelik saldırılarında 5’i çocuk, toplamda 13 sivil katledildi, 27 sivil ise yaralandı. Yaralananlar arasında 7 aylık ve 1 yaşındaki bebekler, 12 ve 11 yaşlarında 4 çocuk da bulunuyor.

2021 yılı boyunca işgalci Türk devleti tarafından katledilen sivillerin isimleri şöyle: Mecid İbrahim El Ewid (35), Ronî Bakûr Mihemmed (33), Ehmed İbrahim El Rehim (12), İmen Salih El Semea (21), Mihemmed Himedi El Mahmud Himedi El Xelil (13), Zeyd Xelef El Îsa (54), Ziyad Zeyd Xelef (12), Huda Zeyd Xelef (9), Muna Zeyd Xelef (7), Malik El Miharib El Hemid (25), Eydan Hemed El İmeyri (40), Xemus El Piseyli (17), Mihemmed El Xinês El Cerbû (35).

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırıları sonucunda yaralanan sivillerin isimleri ise şöyle: Kusey El Hesen (23), Latif El Şedat (45), Fehet El Şewax (55), Ebilrehim Mihemmed El Hemed (12), Zehra Salih El Semea (18), Necib İbrahim Hemid (25), Emine Necib (7 aylık), Ezize Çixêdim (45), Mihemmed Hesen El Mihemmed (39), Evdilkerim Şeleş (47), Eziz Şewket Bozan (35), Sîdra Zeyd Xelef (1 yaşında), Xitam Hilal El Şehber (35), Mîzêr İsmail El İsa (25), Şiyar İbrahim El İsa (23), Eyhem Ömer Ehmed (25), Reşid Hesen El Xelef (11), Yasir Yusuf Heco (28), Zeynep Mihemmed El Şerif (30), Mihemmed Şerif El Ewed (83), Turfa Miryî Neşî (43), Mihemmed Feyz El Melfî (20), Hisên Mihemmed Ebid (20), Hafid Eli Nayîf (32), Mîmatî Ehmed İbrahim (28), Ebdilxenîn Mûsa El Debûl (21), Lokman Feysal Sûphî (20).