‘Türk devleti Çiçek Kobanê şahsında Kürt kadınına olan kinini gösterdi’

Kongreya Star, işgalci Türk devletinin alıkoyarak ömür boyu hapse mahkum ettiği YPJ’li Çiçek Kobanê için düzenlediği eylemde, “Türk devleti Çiçek Kobanê şahsında Kürt kadınına olan kinini gösterdi” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye’de sistematik olarak ağır savaş suçları işleyen Türk devleti, 9 Ekim 2019’da Girê Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik başlattığı işgal saldırıları sırasında Eyn İsa’nın Mişrefa köyünde Dozgin Temo'yu (Çiçek Kobanê) esir alarak kaçırmıştı. Tutuklanan Dozgin Temo hakkında açılan davanın 6'ncı duruşması 23 Mart günü Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüş ve müebbet hapis cezası verilmişti.

Fırat Bölgesi Kongreya Star Koordinasyonu, Kobanê’deki Jina Azad (Özgür Kadın) Meydanı’nda bir eylem düzenledi.

Eyleme Kongreya Star üyeleri, kantondaki siyasi parti temsilcileri ve Çiçek Kobanê’nin annesi katıldı.

Eylemde Çiçek Kobanê’nin fotoğrafları ve Kongreya Star bayrakları taşındı.

Eylemde okunan açıklamada, uluslararası toplumun sessizliğine de tepki gösterildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Mücadeleci Kürt kadınları, bölgede istikrarın ve barışın sağlanması uğruna terörist gruplara karşı savaşarak büyük fedakarlıklar gösterdi. Ancak tüm dünya fedakar olan bu kadınları yalnız bıraktı. Uluslararası kamuoyunun Çiçek Kobanê’nin gözaltına alınması karşısındaki sessizliği bunun en canlı örneğidir. Çiçek Kobanê, DAİŞ’e karşı en ön cephede savaştı ve barış için mücadele eden kadın savaşçılar arasındaydı.

Türk devleti Suriyeli bir yurttaşı tutuklayıp müebbet hapis cezası vermekle büyük bir hata yaptı ve uluslararası kanunları, ahlakı ihlal etti. Türk devleti Çiçek Kobanê şahsında Kürt kadınına olan kinini gösterdi.”

Kongreya Star, uluslararası hukuk ve insan hakları örgütlerini bu kanunsuzluğa karşı durmaya çağırarak, “Bu duruma karşı refleksinizi savaşçılara olan borcunuzu ödeme olarak görüyoruz” dedi.