Türk devleti bir yılda 37 kişiyi katletti

Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü, işgalci Türk devletinin 2021 yılının başından bu yana 17’si çocuk 37 kişiyi katlettiğini duyurdu.

Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla işgalci Türk devletinin 2021 yılının başından bu yana Suriye’nin farklı bölgelerine yönelik işlediği suçların bilançosunu açıkladı.
Qamîşlo’nun Siyahi Mahallesi'nde Birleşmiş Milletler (BM) Komiserliği önünde yapılan açıklamayı İnsan Hakları Örgütü Eşbaşkanı Evin Cuma okudu.
Açıklamada, “Suriye’de insan haklarına karşı işlenen vahşi suçları kınıyoruz. Türk devleti ve sözde Suriye Ulusal Ordusu, Efrîn, Bab, Cerablus, Ezaz, Serêkaniyê ve Girê Spî’de sivillere karşı vahşi suçlar işledi” denildi.

ULUSLARARASI ÖRGÜTLERE ÇAĞRI

Uluslararası örgütlere görevlerini yerine getirme çağrısının yapıldığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Uluslararası insan hakları örgütleri işlenen suçları ve insan hakları ihlallerini belgelemeli ve sivillere karşı suç işleyenlerin yargılanması için uluslararası güçlere baskı uygulamalıdır. Suçlular Roma Anlaşması’na gereğince uluslararası ceza mahkemelerinde yargılanmalıdır. Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde Uluslararası Koalisyon ve QSD kontrolü altındaki cezaevlerinde kalan DAİŞ’li tutuklular sorununa acil çözüm bulmalıdır.”
Açıklamada, "DAİŞ çeteleri özel bir mahkemede yargılanmalı, kamplardaki ailelerinin durumu çözülmeli, Suriye krizinin çözümü için herkesin haklarını koruyan ve insan haklarına saygı duyan barışçıl bir çözüm bulmak için birlikte çalışmalıyız” diye belirtildi.

SUÇLARIN BİLANÇOSU

Örgüte göre 2021 yılının başından itibaren belgelenen suçlar şöyle:
"-Cinayet suçları: 32 çocuk, 21 kadın. 13 kadın, 13 çocuk yaralandı.

-Tecavüz: 2 kadın, bir çocuk ve bir çocuğa tecavüz girişimi

-İntihar: 11 kadın, 18 yaş altı 7 kişi, bir Şam hükümet güçleri üyesi intihar etti. Ayrıca, çoğunluğu kadın olan 7 kişi intihar girişiminde bulundu. Bunlardan 2 kişi 18 yaş altı.

-5 kadın ve çocuk Êzidî Evi’ne teslim edildi.

-Hol Kampı: 24'ü kadın, 11'i çocuk 68 kişi öldürüldü. 27'si kadın 169 kişi tutuklandı. Biri kadın 26 kişi yaralandı. 9 Ukraynalı DAİŞ çetesi serbest bırakıldı. 15'i çocuk ve 5'i kadın Almanya hükümetine teslim edildi.

2 çocuk Filistin heyetine teslim edildi. 29 çadır yandı. Bir kadının intihar girişiminde bulundu ve bir kadın ise intihar etti. 2 çocuk DAİŞ tarafından kaçırıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin farklı bölgelerinde savaş sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı; Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde 27'si sivil, 3'ü QSD savaşçısı, 3'ü İç Güvenlik Güçleri Üyesi olmak üzere 100 kişi.

-26’sı sivil, 2 QSD üyesi, 6 İç Güvenlik Güçleri üyesi olmak üzere 81 kişi yaralandı.

-İşgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarının sayısı 249’a ulaşırken, saldırılar sonucunda 14’ü çocuk, 3’ü kadın ve 2’si Suriye ordusu üyesi olmak üzere 26 kişi yaşamını yitirdi.

-14’ü kadın ve çocuk, 3’ü Şam hükümeti güçleri üyesi, bir gazeteci ve bir QSD savaşçısı olmak üzere 55 kişi bombardıman sonucu yaralandı.

-Suriye-Türkiye sınırındaki ihlaller: 3 çocuk ve bir genç Irak sınırında öldürülürken, 6’sı çocuk 31 sivil işkence ve şiddete maruz kaldı.

-88’i Kuzey ve Doğu Suriye olmak üzere bölge genelinde 109 kişi mayın patlaması sonucu öldü veya yaralandı.

-3 kadın, 5 çocuk, 5 asker (3’ü İç Güvenlik Güçleri üyesi), bir kadın, 2 QSD savaşçısı, 25 Şam hükümeti üyesi patlama sonucu yaşamını yitirdi.

-8 kadın, 4 çocuk, 7 QSD savaşçısı, 2 Şam hükümeti üyesi patlamalardan dolayı yaralandı.

-18 çocuk, biri kadın ve 4 El-Dîfa El-Wetenî üyesi olmak üzere 23 kişi mayın patlaması sonucu yaşamını yitirdi, 14 çocuk, bir kadın ve bir güvenlik güçleri üyesi 22 kişi de yaralandı.

-Türk devletinin 7 defa yaptığı insansız hava saldırıları sonucu 2’si kadın 20 kişi yaşamını yitirirken 8 kişi de yaralandı.

-45’i sivil, 7 kadın ve 13 QSD savaşçısı, 12 İç Güvenlik Güçleri ve Erka Xweparastin Güçleri üyesi, 3 Dîfa El-Wetenî ve Şam hükümeti üyesi, DAİŞ saldırıları sonucu yaşamını yitirdi.

-DAİŞ saldırıları sonucu; 19’u sivil, bir gazeteci, bir çocuk, 5 QSD savaşçısı, 4 İç Güvenlik Güçleri Erka Xweparastin Güçleri üyesi, 10 Şam hükümeti üyesi yaralandı.
-12’si kadın işgalci Türk devleti ve bağlı grupları tarafından tutuklanırken, çok sayıda kişi Türk devletinin hapishanelerine aktarıldı. Tutuklulardan 6’sı müebbet hapis cezasına çarptırıldı, 2 kişi serbest bırakıldı.

-QSD’nin tutukladığı terörist hücre üye sayısı 285.

-QSD aynı zamanda biri kadın olmak üzere Türk devleti ajanlığı yapan 30 kişiyi tutukladı.

-Türk devleti ve çetelerinin fidye için 21 kişiyi kaçırıldığı belgelendi."