'Türk devleti çocuklara karşı suçlar işliyor'

Cizire Bölge İnsan Hakları Örgütü, çocukların işgalci Türk ordusunun suçlarından korunması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Cizire Bölge Örgütü üyeleri, onlarca şehit çocuğu, 4 Haziran Dünya Savaş Mağdurları Günü vesilesiyle Qamîşlo’daki AB Konseyi binası önünde toplanarak açıklama yaptı.

Katılımcılar çeşitli yazıların bulunduğu pankartları kaldırdı, Cizire Bölge İnsan Hakları Örgütü yöneticisi Evin Cuma ise konuya ilişkin açıklama yaptı.

'YÜZ BİNLERCE ÇOCUĞUN HAYATI TEHLİKEYE ATILDI'

İşgalci Türk devletinin çocuklara karşı işlediği suçlara dikkat çekilen açıklamada, "Her yıl suç oranı artıyor ve dolayısıyla uluslararası hukuku ihlal ediyor. Suriyeli çocuklar bu savaşların mağduru oldular ve toplumsal uyumları da darbelendi" denildi.

Yüz binlerce çocuğun hayatını tehlikeye atan insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işlendiğine dikkat çekilen açıklamada, işgalci Türk devletinin suçlarına dönük uluslararası çevrelerin sessizliğine tepki gösterildi.

'HESAP SORULMAZSA SUÇLAR ARTAR'

Açıklamada, "Türk devleti ve çeteleri, Suriye ile Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırıların başlangıcından bu yana halka karşı ciddi suçlar işlemiştir. Bu suçların nedeni, uluslararası toplumun onları sorumlu tutmaması ve hesap istememesinden kaynaklıdır. Türk devletinin bölgeye yeni saldırılar başlatması ve daha fazla suç işlemesi mümkün. Uluslararası toplum neden bu suçlara karşı sessiz kalıp resmi bir şekilde hesap istemiyor? Türk devleti hâlâ Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırıyor ve tehdit ederek yeni işgal saldırı hazırlıklarını yapıyor” denildi.

Açıklamada, uluslararası topluma “görevlerinizi yerine getirin. Türk devletinin yeni soykırımlarının önüne geçin” diye seslenildi.