'Türk devleti sömürge evleriyle bölgeleri topraklarına katmaya çalışıyor'

Serêkaniyê Göçmen Komitesi, "Türk devleti sömürge evleri projesiyle işgal ettiği bölgeleri Türk topraklarına katmayı amaçlıyor" dedi.

Serêkaniyê Göçmen Komitesi, Türk devletinin işgal ettiği bölgelerin demografik yapısını değiştirme politikalarına ilişkin açıklama yaptı.

Komite, konuya ilişkin resmi bir belgeyi Qamîşlo’daki BM Göçmen Komiserliği’ne teslim etti.

Açıklama Serêkaniyê Göçmen Komitesi üyeleri Reyan Exte, Rîhan Xelîl ve Lîlav Şêxmûs tarafından Arapça, Kürtçe ve İngilizce okundu.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 3 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Efrîn, Ezaz, Bab, Cerablus, Girê Spî ve Serêkaniyê’de sömürge evleri projesini kurmaya ve bir milyon Suriyeli mülteciyi yerleştirmeye hazır olduklarını söyledi.

SESSİZLİĞE TEPKİ

Qamîşlo’daki BM Yüksek Komiserliği binası önünde yapılan açıklamada, “İşgal altındaki bölgelerde sömürge evlerinin kurulmasına karşı uluslararası toplumun sessiz kalması, hukuki ve insani sorumluluklarını yerine getirmediğini gösteriyor” denildi.

Komite, AKP’nin 2002 yılında iktidara geldiği günden beri Ortadoğu’daki değişimlerden yararlanmaya çalıştığını kaydederek, devamla şunları belirtti: “Aşırılık yanlısı İhvan hareketlerine ve terörist örgütlere destek verdi ve onlara askeri, lojistik ve siyasi çerçeve sağladı. Böylece komşu ülkelerin topraklarını kendi topraklarına katmak için bazı bölgelere müdahale etti. Bunu için bazı komşu ülkelerde askeri üsler kurdu.”

Komite, Kuzey ve Doğu Suriye’nin işgal altındaki bölgelerinde Türkiye’nin sömürge evleri projesini gerçekleştirme hazırlıklarına dikkat çekerek, “Bu plan 9 bin kilometre Suriye toprağının işgal edilmesinden sonra dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor” dedi.

'TÜRK TOPRAKLARINA KATMAYI AMAÇLIYOR'

Türk devletinin sömürge evleri projesiyle işgal ettiği bölgeleri Türk topraklarına katmayı amaçladığına dikkat çeken Komite, tarihini ve demografik yapısını değiştirerek ilerde yapılacak anlaşmalarda bu bölgeleri Suriye dosyasından uzaklaştırmak istediğini ekledi.

Demografik değişim politikalarını kınayan Komite, mülteci meselesinin siyasallaştırılıp siyasi kazanımlar elde etmek ve bu bölgelerdeki işgali meşrulaştırmaya çalışılmasını tehlikeli bir adım olarak değerlendirdi.

'SÖMÜRGE PROJESİ ENGELLENMELİ'

Serêkaniyê Göçmen Komitesi, açıklamasının sonunda uluslararası topluma, ABD, Rusya ve uluslararası örgütlere sömürgeyi kalıcılaştıran, barışı ve yerel halkı yok eden, geri dönüşü engelleyen ve ileride bölgede iç çatışmaya zemin hazırlayan bu sömürge projesini durdurmaya çağırdı.