Türk devletinin zeytin ağacı gaspı sürüyor

İşgalci Türk devleti Efrîn’in Mabata ilçesinde yüzlerce zeytin ağacına el koydu.

2018’den bu yana işgal altında bulunan Efrîn’deki kaynakların bildirdiğine göre, Türk devletine bağlı El Hemzat çeteleri Mabata ilçesinde halka ait yüzlerce zeytin ağacına el koydu.

Türk devletinin Humus’un Baba Emro mahallesinden getirerek Efrîn’e yerleştirdiği çete mensubu Tariq Cûriye’nin (Ebû Imar), Mabata ilçesinin Şorbe köyünden Ebu Hemze adlı çete mensubu ile işbirliği içerisinde onlarca hektarlık zeytin ağacı arazisine el koyduğu öğrenildi. Toplam 50 hektarlık araziye el konulduğu ve bunların 10 hektarlık kısmında zeytin ağaçlarının dikili olduğu bildirildi.

Gasp edilen zeytin ağaçları ve gerçek sahipleri şöyle:

Reşîd Hec Qedrî’nin oğlu Seydo Seydo’nun 100 zeytin ağacı.

Mihemed’in oğlu Hisên Şêx Osman’ın 20 zeytin ağacı

Farûq Xelîl’in 120 zeytin ağacı

Mihemed Emîr’in 220 zeytin ağacı.

Mihemed Elî Elo’nun 278 zeytin ağacı.

Mihemed Elî Hişîno’nun 220 zeytin ağacı.

Osman Hişîno’nun 125 zeytin ağacı.

Ayrıca Ankara’ya bağlı çeteler Şera ilçesine bağlı Meydankê köyünde İdris Şêx Osman’a ait tarlada 12 zeytin ağacını kesti.

Aynı kaynaklara göre Tariq Curiye adlı çete mensubu Türk devletinin Efrîn’i işgal ettiğinden bu yana Bilbilê merkezi ile Baliyo, Şingêlê, Bêkê, Kotana, Upila ve Qereqol köylerinde her bir zeytin ağacı için haraç aldığını belrtiyor.

Bununla birlikte zeytin hasatları da gasp edilirken, işgale rağmen köylerine kalmaya devam edilenlere zeytin ağaçlarından elde ettikleri gelirlere vergi zorunluluğu getirildi.

ZEYTİN AĞACI YAĞMASI

Efrîn 2018’de Türk devleti tarafından işgal edildikten sonra gerçek bir terör ve yağma rejimi oluşturuldu. Bölgenin temel kaynağı olan zeytin ve zeytin bazlı ürünler çalınarak küresel çapta ticarileştirilirken, binlerce ağaç da kesilerek ya Türkiye’ye kaçırıldı ya da işgal alanlarında satıldı.

Efrîn-Suriye İnsan Hakları Örgütü’nün 30 Aralık 2021 tarihli raporuna göre geçen dört yıl içerisinde 333 bin 900’den fazla zeytin ağacı ve ormanlık alanlardaki ağaç kesildi. 12 bin zeytin ağacı ve farklı çeşitlerde ağaç yakıldı.

Raporda, “Zeytinlerin, çalınan mal ve mülklerin Türk malı gibi İspanya ve ABD gibi dünya pazarlarında satılıyor. El konulan zeytin ağaçları ve üretilen malzemeler geçtiğimiz seneden bu yana Cindirês’in Hemam köyüne götürülerek buradan Türkiye tarafına geçiriliyor” denildi.