Türkiye’ye bağlı çetelerin hareketliliği arttı

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar 2 gündür Irak’ta. Akar’ın gelişiyle Kerkük’te Türkiye’ye bağlı olan çetelerin hareketliliği arttı.

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Irak'a resmi ziyarette bulundu. 13 Ağustos 2020’de de Akar, Irak’a ziyaret yapacaktı ama Türk savaş uçaklarının saldırısında Irak ordusuna bağlı iki rütbeli asker ölmüş, Irak ise Akar’ın ziyaretini iptal etmişti.

TÜRKİYE'NİN ÇETELERİNDEN ASKERİ TATBİKAT

Akar’ın Irak’a ziyarette bulunmasıyla Kerkük’te Türk MİT’i tarafından önceden eğitilen çeteler, askeri tatbikatlara başladı. Çeteler, Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi’nin öncülüğünde güç gösterisinde bulunarak, askeri tatbikat yaptı.
Türkiye’ya bağlı olan bu çetelerin çoğu önceden Türkiye’de siyasi ve askeri eğitim görmekle beraber, şu an Kerkük’ün güneyinde bulunan Daqûq ve Tilafer’e yerleştirildi. Onlara göre Musul ve Kerkük, Türkiye’nin bir parçası ve buraların ele geçirilmesi için askeri faaliyette bulunuluyor.
Irak ordusunun, 16 Ekim 2017’de hiçbir Kürt gücünün Kerkük’e girişine izin vermemesinden bu yana Türkiye’ye bağlı çetelerin hareketliliği arttı. Yasaya sığınılarak Kürt güçleri şehirden uzaklaştırılırken, Türkiye’ye bağlı çeteler serbest bir şekilde askeri tatbikatlar yapıyor, bu sırada parmaklarıyla bozkurt işareti yapmaları da dikkat çekiyor.