Uluslararası Diyalog Çalıştayı: İşgale sert tavır alınmalı

Uluslararası Diyalog Çalıştayı “Efrîn, Türk işgali ve uluslararası çıkarlar arasında” şiarıyla Şehba'da düzenlendi.

Demokratik İslam Kongresi Üyesi Ebdulkerîm Saroxan, Hesekê Ermeni Toplumu Meclisi Yürütme Üyesi Arîv Nersîs Kassabian, El-Hîwar Dergisi Genel Editörü Dr. Azad Elî, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Başkanlık Konseyi Üyesi Hisên Ezam, Efrîn Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri, Kongra Star, MSD temsilcileri, Efrîn Kantonu Meclisi, Şehba Kantonu Meclisi, Êzidîler Birliği ve diğer sivil toplum kurum temsilcilerinin katıldığı çalıştay, Berxewan Kampı’nda başladı.  

Efrîn Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Yardımcısı Mihemed Remedan, çalıştayın açılış konuşmasını yaptı.

Çalıştayın ilk oturumu, “Efrîn işgalinin siyasi etkileri” adıyla yapıldı.

İlk oturumda Efrîn işgalinin siyasi etkileri, insani ve uluslararası yasalara karşı işlenen suçlar ve ihlaller, işgalin son bulması için stratejik yöntemler tartışıldı.

Eski diplomat ve Colombia Üniversitesi öğretim üyesi David Phillips, Yemen Barış Elçisi Raîde El-Zebhanî, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Müdürü Ramî Ebdurehman, MSD Yürütme Konseyi Başkanı Îlham Ehmed, Arap Siyasi ve Stratejik Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Mûxtar Xebaşî, Amerika Barış Enstitüsü Barış Araştırmaları Müdürü Megan Yudth, Maat Barış Kalkınma ve Mısır İnsan Hakları Örgütü Başkanı Dr. Emîn Aqîl ile Amerika Uluslararası Medya Yorumcusu ve Araştırmacı Thoreau Redcroft çalıştaya katıldı.

'TÜRK DEVLETİ TÜM BÖLGELERİ İŞGAL ETMEK İSTİYOR'

Çalıştaya Zoom bağlantısıyla katılan QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türk devletinin Suriye ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük yürüttüğü siyasetine değinen Ebdi, “Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılarıyla sadece ‘terörist gruplar’ olarak adlandırdığı QSD’yi yok etmeyi değil aynı zamanda diğer bölgeleri de işgal etmek, demografik yapısını değiştirmek, halkların tarihi yok etmek ve halkları katletmeyi amaçlıyor” dedi.

'SURİYE HALKI SERT TAVIR GÖSTERMELİ'

Suriye halkının işgalci Türk devletine karşı sert tavır almasının gerekliliğine vurgu yapan Ebdi, “Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin işgal altındaki bölgelerinde yaptığı uygulamalar meşru ve hukuki değil. Bu ihlaller tecavüz, baskı ve savaş suçu boyutuna ulaşıyor. Bunlar meşrulaştırılmamalı. Suriye halkı bütün bileşenleri ve azınlıklarıyla bu suçlara sessiz kalmamalı” diye belirtti.

Rusya ve ABD’ye çağrı yapan Ebdi, Rusya ve ABD’nin aktif rol oynaması ve Türk devletinin işgal siyasetine karşı net tavır sergilemesi gerektiğine dikkat çekti.

QSD’nin Türk işgaline karşı durduğunu sözlerine ekleyen Ebdi, şöyle devam etti: “Her zaman bu siyasetlere karşı duracağız. İşgal planlarını boşa çıkaracağız. Türk devleti Suriye’ye müdahale ettiğinden bu yana planlarını sonuçlandırmak istiyor. Fakat halkımızın işgalcilere karşı direnişi, Türk devletini mutlu etmeyen sonuçları beraberinde getirdi. Türk devletinin planlarını boşa çıkarmak için diplomatik, siyasi ve askeri alanlarda çalışacağız.”

'DİRENİŞİMİZİ BÜYÜTMELİYİZ'

Efrînli göçmenlerin Şehba Kantonu’ndaki direnişini selamlayan Mazlum Ebdi, “Efrîn halkı 4 yıldır işgal planlarına karşı direniyor. Direnişimizi devam ettirmeli ve büyütmeliyiz. Efrîn’in işgali uluslararası bir komploydu. İşgal altındaki bölge sakinleriyle Efrîn ve diğer bölgeleri özgürleştireceğiz. Efrîn’in özgürleştirmesinin gecikmesinde bazı nedenler var ve bunları aşmaya çalışacağız. Efrîn’in özgürleştirilmesi için ciddi çalışmalar gerekli” şeklinde konuştu.

QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Kürt halkının ve bütün Kürt siyasi güçlerinin ortak tutuma sahip olması gerektiğini söyledi.