Xelil: Rojava tüm saldırılara karşı Şengal halkının yanında

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelil: “Şengal saldırısı tesadüf değildir. Şengal kırılırsa Rojava da kırılır. Tüm dünya Şengal’e sahip çıkmalıdır" dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelil, Türk devletinin Şengal’e dönük saldırılarını, saldırılarla nelerin hedeflendiğini, Şengal’in durumunun Rojava’ya etkisini ve saldırılara karşı nelerin yapılması gerektiğini ANF’ye değerlendi.

'ROJAVA ŞENGAL HALKININ YANINDADIR'

Şengal’e dönük art arda saldırılar düzenleyen Türk devletinin Êzidîleri öncüsüz bırakmak istediğine işaret eden Aldar Xelîl, “Belli oluyor ki Türk devleti Kürt halkının umut ve mücadelesine darbe vurmak için bölgesel ve bazı uluslararası devletlerle bir konsept üzerine anlaşmış. Çünkü bundan 3 yıl önce aynı gün Mam Zeki de Şengal’de hedef alındı. Bu bir tesadüf değildir. Mam Zeki’nin hedef alınmasında da amaçları Êzidî halkını direnişte öncüsüz bırakmaktı. Êzidî halkının öncülüğünü yapanlar hedef alınıyor. Bir örgüt kimliği için değil Êzidî halkı içerisinde öncü çıkmaması içindir. Aynı tarihte bu kez de Êzidî halkının öncüsü olarak bilinen Seid Hesen’i hedef aldılar” diye belirtti.
“Hastaneyi hedef alarak Êzidî halkına, ‘Diplomasi, insani, sağlık ve hizmet alanında sizi vururum. Nerede kendi kimliğinizle bir şey varsa sizi vururum’ demek istedi. Hastaneler uluslararası olarak hedef alınamayacak yerler olmasına rağmen yine hedef alındı. Bu Türk devletinin özellikle Êzidî halkı olmak üzere Kürt halkını yok etmekte halen ısrarcı olduğunun ispatıdır” vurgusunu yapan Aldar Xelîl, Başûrê Kurdistan’dan Şengal ve Rojava’ya dönük eş zamanlı saldırılara ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

“Bir süredir gerilla güçlerine ve Kürdistan özgürlükçülerine karşı yoğun saldırılar oluyor. Şengal’e, Kürdistan dağlarına ve Rojava’ya dönük saldırılar birdir ve bir konsept olarak gelişiyor. Türk devleti nerede egemenliği gösterirse Rojava zora girer. DAİŞ Şengal'e saldırdığında Rojava nasıl sahip çıkıp gerilla ve diğer güçlerle birlikte Şengal’in özgürleştirilmesinde aktif rol oynadıysa şimdi de aynıdır. Şengal kırılırsa Rojava da kırılır. Şengal üzülürse Rojava da üzülür. Düşman orada bir adım atarsa Rojava’yı kuşatmış ve darbe vurmuş anlamına geliyor. Rojava üzerindeki çember daraltılıyor ve her türlü saldırılar yapılıyor. Tam bu zamana denk bir şekilde Şengal’de aynı konsept devam ediyor. DAİŞ Şengal ve Êzidî halkına nasıl saldırdıysa Êzidîler şahsında esas olarak Kürt halkının varlığını ortadan kaldırmak istediler. Rojava her zaman Şengal’in ve halkının yanındadır.”

‘SALDIRILARA TUTUMSUZ KALMAK ORTAK OLDUKLARINI GÖSTERİYOR’

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelil, saldırıların Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin birtakım temaslarda bulunmak üzere Şengal’de olduğu zaman gerçekleşmesine ilişkin ise şunları söyledi:

“Saldırının olduğu zaman Irak başbakanı Mustafa Kazımi Şengal’deydi. Sözde bölgeye dönük katliamları kınamak, Êzidî halkına sahip çıkmak ve Irak hükümetinin bölgeye dönük tutumunu göstermek için gelmişti. Tam da Kazımi’nin ziyarete geldiği zaman işgalci Türk devletinin Şengal’e saldırısı oluyor ama onlar tutumsuz kalıyor. Yani onlar da bu saldırıların ortağı oluyor. Irak, egemen bir devlet ve BM’de bağımsız bir ülke olarak biliniyor. Ancak Türk devleti gibi bir devlet ülkesinde o kadar kilometre gelip saldırınca Irak’ın da egemenliğinin kalmadığı anlamına geliyor. Kazımi de Irak hükümetinin başbakanı olarak hareket etmiyor. Demek oluyor ki o da Türk devletinin bir tarafı olarak hareket ediyor."

‘HERKES ŞENGAL'İ SAHİPLENMELİ’

Tüm dünyanın Şengal’i sahiplenmesi gerektiğini belirten Aldar Xelil, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Tüm dünya kamuoyu, uluslararası kuruluşların bunlara karşı tutum sahibi olması gerekiyor. Türk devleti bu halktan ne istiyor! Herkesin tutumunu göstermesi gerekiyor. Kürdistan ve yurt dışındaki halkımız da Şengal’e sahip çıkmalıdır. Kimse, ‘Orası Şengal'dir, işim yoktur’ demesin. Şengal, Kürtlerin direnişi ve onurunun belirlendiği yerdir. Her türlü vahşiliğe ve faşizme karşı özgürlüğün kutsal sembolüdür. Bu doğrultuda tüm halkımızın her türlü eylemle Şengal’e sahip çıkacağını umuyoruz.”