YPG'li enternasyonaller Rojava’yı anlatıyor

Dünyanın 20 farklı ülkesinden Rojava Devrim sahasına gelen enternasyonaller, “Rojava'da çok güzel şeyler yaşanıyor. Bu güzel şeyleri saldırılardan korumak için mücadele etmeliyiz" diyor.

YPG Enternasyonal Taburu, Rojava'daki enternasyonalist savaşçılarla bir dizi portre ve röportajdan oluşan 'Enternasyonellerle Tanışın' adlı bir web mini dizisi başlattı.

Dizi kapsamında Meksika, İngiltere, Amerika ve Fransa’dan Rojava'ya gelen enternasyonal savaşçılar Rojava’ya geliş nedenlerini, yaşadıklarını, izlenimlerini, devrimin kazanımlarını, çok yönlü etkilerini, devrim sahasındaki enternasyonal kimliği ve bölgenin karşı karşıya kaldığı tehlikeleri anlattı.

Şerzan Mora, Meksikalı. İki yıl önce Rojava’ya gelmiş. İki yıldır Kuzey ve Doğu Suriye'de olduğunu söyleyen Şerzan, verilen mücadeleye ilişkin şunları paylaşıyor: "Rojava’ya geldiğimden beri gördüğüm en büyük değişim şu: Burada artık sadece DAİŞ’e karşı savaşılmıyor; Türk devleti ve güdümündeki çetelere karşı da savaşıyoruz. Kamuoyuna burada sadece bir savaş ortamının olmadığını anlatmak istiyorum.

Burada aynı zamanda bir kadın ve toplum devrimi var. Burada yaşanan çok güzel şeyler var. Savaş ve zorluktan çok öte şeyler var. Dayanışma için herkes buraya gelebilir. Toplumsal ya da askeri çalışmalara katılabilir. Eğer ülkelerinden çıkamıyorlarsa bile bulundukları yerden bize destek sunabilirler. Sosyal medya üzerinden, destek grupları oluşturularak protestolar düzenleyip Türk devletine baskı uygulayabilirler. Yani yapılacak çok şey var."

KADIN HAREKETİNİN ROLÜ ETKİLİ

Şoreş Qereçox, İngiltereli. Kısa bir süre önce Rojava'ya gelen Şoreş, YPG Enternasyonaller Taburu'nda kalıyor.

Şoreş, Türk devletinin saldırılarına ve Rojava Devrimi’ne ilişkin şöyle diyor: "İki ay önce Rojava’ya geldim. Buraya geldiğimden beri Türk keşif uçaklarının sivillere ait yaşam alanlarına dönük düzenlediği saldırıları gördüm. Til Temir’e Qamişlo’ya dönük saldırılarını gördüm. Evleri hedef alıyorlar, halkı göçe zorluyorlar. Bunlarla Rojava’daki sorunlar büyütülüyor. Rojava’da en çok etkilendiğim şey, faşizme karşı direnen halkın iradesidir. Yine bölgede demokrasiyi inşa etme çabaları ve kadın özgürlük hareketinin etkin rolü.

Destek vermek için ne mi yapılmalı? İngiltere ve diğer ülkelerde yardımlar yapılabilir, destek eylemleri düzenlenebilir. Türk devletinin burada yaptıklarına karşı aynı zamanda bizimle iletişime geçebilirler. Askeri ve toplumsal çalışmalara dahil olabilirsiniz. Eğer buraya gelemiyorsanız sosyal medyadan bizi takip edebilir ve destekleyebilirsiniz. Buradaki duruma ilişkin bilgiler paylaşabilir ve kamuoyunun ilgisini buraya yönlendirebilirsiniz."

Faysal Derwiş, Amerikalı. 4 ay önce geldiği Rojava devrim sahasını şöyle anlatıyor: "Burada devrimde şimdiye kadar gördüğüm ve beni en çok etkileyen şey, devrimin toplumla ilişkisi oldu. Devlet sistemleri gibi yukarıdan aşağıya bir düzen uygulanmıyor. Toplumdaki mevcut demokratik akım güçlendiriliyor. Devrim içerisinde de buna dönük bir yaklaşım var. İnanıyorum ki özellikle enternasyonaller olmak üzere tüm insanlık burada çok önemli gelişmeler görüyor. İnsanların halkın gücüyle bir devrimin nasıl yapılabileceğini görmesi çok anlamlı. İnsana güç veriyor. Aynı zamanda kişi üzerinde işgal ve emperyalizm etkisinin kalkması için büyük bir rol oynanıyor."

BÖLGE BARIŞI İÇİN ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASI LAZIM

Fransız savaşçı Hogir ise, Rojava’ya geliş nedenlerini ve izlenimlerini şu ifadelerle anlatıyor: "Rojava Devrimi’ne ve halk direnişine katıldım. Faşist Türk devleti ve çetelerine karşı verilen direnişe katılmak için buraya geldim. Türk devleti Efrîn’i işgal-talan etti. Yine bölgenin suyunu kesiyor. Türkiye aynı zamanda Irak-İran arasındaki dağlık bölgede kimyasal silahlar kullanıyor. Bunlar savaş suçudur. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan 22 yıldır Türk devleti tarafından esir tutuluyor ve ağır tecride maruz bırakılıyor, tıpkı Nelson Mandela gibi. Bölgeye barışın gelmesi için Abdullah Öcalan'ın bir an önce serbest bırakılması gerekiyor.

Mücadele etmeli ve Erdoğan ile hükümetinin burada Kürt halkına karşı neler yaptığını göstermeliyiz. DAİŞ çok güç kaybetmesine rağmen halen Rojava için tehlike oluşturuyor. Bunun için YPG Enternasyonal Taburuna katıldım. Rojava’daki devrim, kapitalizme karşı olan, özelde kadın devrimi olmak üzere ekolojik bir devrimdir. Sizde gelin ve bu devrime katılın. Bijî Serok Apo."