YPG sözcüsü: BM raporu taraflı, tüm imkanlar Türkiye için kullanılıyor

Halk Savunma Birlikleri (YPG) sözcüsü Nûrî Mehmûd, BM’nin YPG’yi zan altına alan raporundaki suçlamaları şiddetle reddederek, raporun “Özerk Yönetim’e düşman veya karşı olan partilerin etkisi altında” hazırlandığı tepkisinde bulundu.

YPG sözcüsü Nûrî Mehmûd, BM’nin 6 Mayıs’ta yayınlanan Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar raporuna tepki gösterdi.

Rapordaki suçlamaları sert bir şekilde eleştiren Mehmûd, raporun uluslararası standartlara uygun olarak hazırlanmadığını belirtti.

Mehmûd, “Ocak-Aralık 2020 sürecinin içeren ve 6 Mayıs 2021’de BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi Sayın Virginia Gamba tarafından yayınlanan raporu ilgiyle takip ettik” dedi.

‘YPG’NİN GÜÇLÜ BİR GÖZLEM MEKANİZMASI VAR’

YPG sözcüsü, “Halk Savunma Birlikleri, BM ve Demokratik Suriye Güçleri arasında yapılan dürüst anlaşmaya bağlı, bir kez daha her iki taraf arasındaki eylemleri kendi üzerimize aldığımızı belirtiyoruz (29 Haziran 2019)” diye ekledi.

Mehmûd devamla şunları ifade etti:

“Halk Savunma Birlikleri, raporda adı geçen çocukların askerleştirilmesi konusundaki hak ihlallerinden (179,8) birliğimizin sorumlu tutulmasını kabul etmiyoruz. Güçlerimiz, 18 yaşından küçük olanların gruplarımıza katılmaması için katı bir yönetmenliğe ve güçlü bir gözlem mekanizmasına sahip.

Aynı zamandan güçlerimizin suçlandığı, okulların askeri olarak kullanılması noktasındaki ihlaller (5) noktasında ciddi bir araştırma başlatacaktır.

‘KAÇIRMA İDDİLARINI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ’

Güçlerimizi, kişilerin (8) kaçırılmasıyla suçlandığı iddiayı şiddetli bir şekilde ret ediyoruz.

YPG olarak, BM sözleşmelerine göre, insan hakları ve ulusal ölçülere sadık kalacağımızı tekrarlıyoruz. Aynı zamanda Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim bölgesinde gözlem ve araştırma yapmakla sorumlu olan BM Gözlem ve İletişim Bürosu’ndaki kişileri sert bir şekilde eleştiriyoruz. Çünkü, Özerk Yönetim’e düşman veya karşı olan partilerin etkisi altında hazırlanan rapordur ve bu nedenle BM resmi raporlarında geçen bilgilerin değerlendirilmesinde taraflıdır.

YPG, BM ve Özerk Yönetim arasındaki anlaşmayı destekliyor. Özerk Yönetim bölgesi bu konuda üzerine düşeni yapıyor. BM ekiplerinin yetiştirilmesi, gözlem merkezleri için ortak örgütler, sivil ve askeri cezaevleri konusunda gerekli açıklamaları açık bir şekilde paylaşıyor.

BM TÜM İMKANLARINI ŞAM VE ANKARA İÇİN KULLANIYOR

Ne yazık ki; rapor birliğimizi töhmet altında bırakıyor ve çocuk haklarını haksız bir şekilde ihlal eden bir güç olarak gösteriyor. Suriye’de sorumlu olan BM görevlileri, Suriye’de 18 yaşın altında olan ve nüfusun yüzde kırkını oluşturan Kürt, Arap ve diğer grupların çocuklarının yaşadıkları ihlaller konusunda uluslararası standartlara göre yaklaşmamaktadır.

BM’nin imkanları sadece Suriye rejimi ve Türkiye için kullanılıyor. Çünkü onlar BM tarafından kabul görülüyor. Ancak Suriye’nin coğrafik olarak yüzde 32’sini oluşturan Özerk Yönetim’deki çocukları makul olmayan bahanelerle haklarından mahrum bıraktı.”