YRA'dan basın kurumlarına: Ulusal birliğe hizmet edelim

Özgür Basın Birliği, Kürt basın kurumlarına ulusal birliğe hizmet edecek bir yayın politikası için çağrı yaptı.

Özgür Basın Birliği (Yekitiya Ragihandina Azad-YRA), Rojava başta olmak üzere Kürdistan’ın birçok merkezinde sürdürülen Kürt ulusal birliği çalışmalarına ilişkin bugün açıklama yaptı. Qamîşlo’daki Okuma Parkı’ndaki eyleme YRA yöneticileri katılırken, birçok basın kurumu da açıklamayı takip etti.

'ULUSAL BİRLİK SABOTE EDİLMEK İSTENİYOR'

YRA Eş Başkanı Bankîn Sîdo, kimi siyasi parti ve askeri güçler öncülüğünde Kürt ulusal birliğinin sağlanması amacıyla gerçekleştirilen çalışmaların hem Kürt güçleri hem de uluslararası alanda büyük bir destek almaya başladığını belirtti. Ulusal birlik çalışmalarına artan destekle birlikte çalışmaları sabote etmeye çalışan girişimlerin de yoğunlaştığını belirten Sîdo, “Bu çalışmaların başarıya ulaşması için tüm kurum, aktivist, aydın ve basın kurumları konuya büyük bir özveriyle yaklaşmalı ve birliğe hizmet etmelidir” dedi.
Basının toplumdaki etkisine dikkat çeken Sîdo, “Bu konuda en duyarlı olması gerekenler şüphesiz gazeteciler ve basın kurumlarıdır. Sözlerimiz ve verdiğimiz bilgiler çok etkilidir. Bu söz ve bilgilerin yanlış kullanılması halinde çözüm yolları tamamıyla tıkayacaktır” diye konuştu.

BASIN KURUMLARINA ÇAĞRI

Sîdo, Özgür Basın Birliği adına Kürdistan’ın dört parçasındaki gazeteciler ve basın kurumlarına şu çağrıları yaptı:

“*Kin ve nefret yaratan söylemler kullanılmamalıdır.

*Tüm gazeteci ve basın kurumları, konuya ilişkin ortak kavramların kullanılmasını geliştirmelidir.

*Güven vermeyen, olumsuz etki yaratan ve teyitsiz bilgi ile kaynakların söylemleri ön plana çıkarılmamalıdır.

*Tüm basın kurumları ve gazeteciler, halkın ulusal birlik çalışmalarına katılımını sağlayacak ve olumlu bir atmosfer yaratacak bir haber politikası izlemelidir.

*Sürdürülen ulusal birlik çalışmalarında direkt yer alan isim ya da kurumlar, çalışmaları ve elde ettikleri sonuçları şüphe yaratmayacak şekilde her yönüyle kamuoyuna açıklamalıdır.

*Gazeteci arkadaşlarımız, özellikle şahsi sosyal medya hesaplarında kullandıkları dil ve kavramlara ekstra özen göstermelidir.

*Kürt basın kurumları, ulusal birlik çalışmalarını kısa süreli bir rutin haber yerine stratejik bir amaç olarak görmeli ve yıllardır siyasi parti ve güçlerin dar kapsamlı siyasetleri nedeniyle kutuplaştırılan halkı bir araya getirecek politika izlemelidir.

*Kürt basını, Kürt halkının haklarına ulaşabilmesi için üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirmelidir.”