Yusuf: Efrîn’in tekrarına izin veremeyiz

Kongra Star Koordinasyonu’ndan Hediye Yusuf, Efrîn’deki durumun bütün Kuzey-Doğu Suriye’de tekrarlanmaması için kapsamlı hazırlık ve topyekun direniş ile buna uygun diplomatik çaba gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin saldırma ihtimalini gözardı etmediklerini belirten Kongra Star Koordinasyonu’ndan Hediye Yusuf, “Mevcut Türk iktidarı, yapısı itibarıyla Türkiye’yi uçuruma sürükleme potansiyeli taşıyor. ABD ve Koalisyon, orta yol bulmaya çalışıyor” dedi.

Efrîn’in işgalinde sonra Şehba’daki halkla birlikte kalan Hediye Yusuf, olası Türk devlet saldırısı ve Efrîn örneğiyle ilgili ANF’ye konuştu. Yusuf, şunları söyledi:

YENİ KAZANIMLAR VE BASKIYI AZALTMA PEŞİNDE

Türkiye de iyi biliyor ki; Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırı, ABD ve öncülük ettiği Uluslararası Koalisyon’un çıkarına değildir. Türkiye, S-400 füzelerini aldığından dolayı ABD’nin baskısı altındadır. Kendi içinde büyük bir kriz yaşıyor, iktidar sorgulanıyor. NATO içinde varlığı tartışma konusudur. Bu nedenle ABD’den taviz alarak üzerindeki baskıyı azaltmaya, yeni kazanımlar elde etmeye çalışıyor. Bunu şimdi yapamazsa ABD ve Koalisyon’un saldırıya izin vermeyeceğinin farkında.

KOALİSYON SALDIRIYI DURDURAMAZSA

Şimdi saldırırsa da savaş tüm alana yayılacak ve Rusya’nın elini güçlendirecek. ABD ve Koalisyon’un önünde iki yol kalıyor; ya kalıp savaşacaklar ya da Suriye’den çıkacaklar. İşte çetrefili durumun içinde oluşan kördüğüm için bir orta yol bulunmaya çalışılıyor. Türkiye’nin saldırma ihtimalini gözardı etmiyoruz. Mevcut Türk iktidarı, yapısı itibarıyla Türkiye’yi uçuruma sürükleme potansiyeli taşıyor. Elbette tehditler ciddidir.

EFRÎN’DE HER AN İNSANLIK SUÇU İŞLENİYOR

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye rejiminin de yer aldığı bir anlaşma sonucu Efrîn işgal edildi. Bizimle DAİŞ’e karşı mücadelede yer alan güçler de sessiz kaldı. Efrîn’de katliam, talan, yağma yapıldı; yüz binler yerinden edildi; nüfus yapısı değiştirildi. Ayrıca Dêrazor, Reqa, Minbic ve en son Baxoz’dan DAİŞ’liler, şimdi Efrîn’deler. İmajlarını değiştirilip yeni savaş için hazırlanıyorlar. Kürtsüzleştirme tüm acımasızlığıyla sürüyor. Türkleştirmeye, Kürt-Arap düşmanlığı çabası eşlik ediyor. İnsanlık dışı uygulamalar her an yaşanıyor. Maalesef tüm güçler buna karşı sessiz. İşte bu durumun bütün Kuzey-Doğu Suriye’de tekrarlanmaması için kapsamlı hazırlık ve topyekun direniş ile buna uygun diplomatik çabanın olması gerekiyor.

REJİM CİDDİYSE ŞEHBA’YA AMBARGOYU KALDIRSIN

Suriye rejimi, çözüm için ciddiyetten yoksundur. Suriye’nin parçalanmaya gittiğinin farkında. Türkiye’nin işgal ettiği ve edebileceği yerlerden çıkmayacağını biliyor. İşte İdlib örneği bile yeterince açıklayıcı. Şimdi bazı açıklamalar yapıyorlar ama önemli olmayan çözüm konusunda ne kadar ciddi oldukları. Suriye rejiminin içinde de Kürtlerle birlikte ve özerk yönetimle anlaşarak Suriye krizini aşma taraftarı olanlar var. Suriye, adım atmıyor. Örneğin biz Şehba’dayız ama bugüne kadar Suriye rejimi buraya bir ekmeğin bile gümrüksüz geçmesine izin vermiyor. Şehba üzerindeki ambargoyu bile kaldırmıyor. Elbette diyaloga ve çözüme hazırız ama rejimin de bu ciddiyette olması gerekir.