17 yıldır mermer ocağına karşı direniyorlar

Mermer Ocağına karşı direnen Özyurt köylüleri, köylerine mermer ocağının faaliyet göstermesine izin vermeyeceklerini ve sonuna kadar direneceklerini söyledi.

Van Gürpınar ilçe merkezine 80 km uzaklıkta bulunan Özyurt köyünde mermer ocağına karşı çıkan köylüler ve askerler arasında yaşanan gerginlik sırasında askerler halka ateş ederken, 4 kişi de gözaltına alınmıştı.

Askerlerin halkın üzerine ateş açmasıyla sonuçlanan olaylara neden olan maden ocağının hikayesi 2003 yılında başladı. 2008 yılında köylülerin gösterdiği direniş üzerine mermer ocağını işleten DİMER A.Ş çalışmalarını durdurdu. 12 yıl boyunca kimsenin uğramadığı mermer ocağı geçen yıl içinde başka bir şirkete devredildi. Tam 12 yıl boyunca duran çalışmalar mermer ocağının SAFBAZ A.Ş’ye devrinin ardından yeniden başladı.

MESELE PARA DEĞİL, ÇEVRE MESELESİDİR

Mermer ocağına karşı çıktıkları için kendilerine hakaret edildiğini söyleyen Mehmet Yücel, mermer ocağını işleten şirketin kendilerine zorbalık yaptığını ve bunu kabul etmediklerini belirterek, "Biz orada hayvancılık yapıyoruz, beş bin hayvan şu anda dışarıda. Büyük bir mağduriyet yaşıyoruz. Köylüler olarak para istemiyoruz, sadece yaşam haklarımızı düşünüyoruz. Bu para meselesi değil, çevre ve sağlık meselesidir.

Bu kadar arbede, kıyamet para için mi? Yalan söylüyorlar ve biz bunu kabul etmiyoruz. Arbede yaşandı, çocuklar düştü. Ufak yaralanmalar oldu, ateşle yaralanmalar yok. Gözaltına alınanlar oldu. Ahırlar yıkıldı, insanlar perişan, 40 aile mağdur edildi. 300 nüfus sadece o mağduriyeti yaşıyor. Mermer ocağını köyümüzde istemiyoruz. Bu konuda da duyarlılık bekliyoruz" diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZI REHİN ALDILAR

Köylülerden İskân Dilek de 2008 yılından bu yana söz konusu mermer ocağına karşı direndiklerini söyledi. Mermer ocağı işletmecilerinin hayvan barınaklarını yıkarak hayvancılık yapmalarının engellendiğini ve bu durumu kabul etmeyeceklerini söyleyen Dilek, "Şimdi yeniden geldiler ve ahırlarımızı yıktılar. Biz yıkıma karşı çıkmak için olay yerine gittik, bize saldırdılar. Ahırlarda çocuklarımız, hayvanlarımız, yemleri filan vardı. Hayvanlara yem vermek için gelen çocuklarımızın dahi neredeyse çıkarılmasına izin vermeyeceklerdi. Onlara dedim bırakın çocuklarımı içeride onları çıkarayım, ahırda sizin olsun, hayvan da, sonra izin verdiler de çocuklarımızı çıkardık. Biz köyümüzde mermer ocağına karşıyız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.