2020’de CO2 emisyonlarında tarihi düşüş yaşandı

Covid-19 salgınından dolayı 2020 yılında küresel CO2 emisyonlarında yüzde 7 oranında tarihi bir düşüş yaşandı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana CO2 emisyonlarında hiç bu kadar düşüş gözlemlenmemişti.

İsviçreli RTS medyasına konuşan East Anglia Üniversitesi’nden iklim bilimci Corinne Le Quéré, “2020'de emisyonlardaki düşüş çok büyük. Mutlak değerle, bu şimdiye kadarki en büyük düşüş. Yüzdelik olarak ise, yüzde 7; İkinci Dünya Savaşı'ndan beri bunu gözlemlememiştik” dedi.

Küresel CO2 emisyonlarındaki düşüş, Covid-19 salgını ile açıklanıyor. Düşüş olağanüstü olsa da geçici olarak değerlendiriliyor. CO2 emisyonlarındaki azalmanın uzun vadede küresel ısınmaya etkisinin olması beklenmiyor.

Sağlık krizinden önce de zengin ülkelerde 2016 ile 2019 arasında yüzde 0,8’lik bir emisyon azalması yaşanmıştı. Ancak bilim insanlarına göre yeterli değil.

Paris iklim anlaşması hedefine ulaşmak için gerçek bir geçiş enerjisine ihtiyaç var. Ekonomik canlanma da ekolojik tedbirlerle uyumlu olmalı.

Corinne Le Quéré, “Krizden hemen önce sahip olduğumuz, düşük olsa da devam eden düşük emisyon düzeyini on ile çarpmalıyız. Küresel ısınmaya doğru hızda yanıt verebilmek için karbon nötrlüğüne ulaşana kadar her yıl bu düzeyde bir düşüş yaşamalıyız” dedi.

Post-Covid çağının küresel ısınmaya karşı mücadelede yeni bir aşamanın başlangıcı olabileceği belirtiliyor.