2021’de doğan çocuklar daha fazla iklim felaketi görecek!

Yapılan bir araştırmaya göre 2021 yılında doğan çocuklar büyüklerinden daha fazla aşırı sıcak hava dalgası, sel felaketi veya kuraklık görecek.

Bilim insanları, 2021 yılında doğan çocuklar ile bugün 60 yaşında olanların aşırı doğa olaylarına maruz kalmasını karşılaştırmalı olarak ele aldı.

Science dergisinde yayınlanan araştırma, dünyanın birçok yerinde küresel ısınmaya dair farklı senaryoları da inceledi.

Temel senaryo şöyle: Devletler Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflere uyar ve küresel ısınmayı 2100 yılında yaklaşık 2,4 derece ile sınırlı tutmayı başarır. Ancak bu durumda bile Avrupalı çocuklar, büyükanne ve büyükbabalarından göre dört kat daha fazla aşırı iklim olayı görecekler. Bugün doğan çocuklar ise, kendi büyüklerinden 5 kat daha fazla ısı dalgası yaşayacaklar

İsviçreli RTS medyasına konuşan Brüksel Özgür Üniversitesi’nden profesör Wim Thiery, "Isınma devam ederse, en çok kaybedecek olanlar bugünün çocukları olacaktır. Ancak bunu bir umut mesajına da dönüştürebiliriz. Bu da hırslarımızı arttırırsak en fazla kazanacak olanlar olduğu anlamına gelen bir mesajdır” dedi.

Çalışmanın yazarları, küresel ısınmayı 2100 yılına kadar 1,5 derece ile sınırlarsak, bunun faydaların büyük olacağını gösteriyor.