Çiçek hastalığını Vikingler mi yaydı?

Kuzey Avrupa’nın birçok ülkesinde yürütülen bir çalışmaya göre, yüz milyonlarca insanın yaşamına mal olan Çiçek hastalığının yayılması en az Vikingler dönemine kadar gidiyor.

Aralarında Danimarka, Norveç, Rusya, Britanya ve İsveç’in Oland Adası’nın olduğu farklı ülkelerdeki 11 ayrı Viking mezar kalıntılarında yapılan çalışma sonucu, günümüzden en az 1400 yıl önce yaşamış bireylerde Çiçek hastalığının izlerine rastlandı. Böylelikle yüzyıllar boyunca ciddi boyutlarda ölümlerin yaşanmasına neden olan veya birçok kişiyi engelli yaşamaya maruz bırakan hastalığın o tarihlerde dahi var olduğu anlaşıldı.

Araştırma kapsamında incelenen çok sayıda Vikingliye ait iskelet üzerindeki incelemeler sonucu, Çiçek hastalığının izlerine rastlandığı belirtildi. Uzmanlar, 8 ve 11’inci yüzyıllar arasında Avrupa’nın neredeyse tamamına düzenledikleri seferlerle korku salan Vikinglerin birçok ülkedeki ayrı iskeletlerinde hastalığın izleri görüldü.

VİKİNG SEFERLERİ İLE YAYILMIŞ OLABİLİR

Araştırmada yer alan Prof. Eske Willerslev’in açıklamasına göre, o dönemde görülen Çiçek hastalığının virüs kökünün 20’nci yüzyılda sonlandırılan türünden farklı olduğuna dikkat çekti. Araştırmanın ortaya çıkardığı en önemli nokta ise, Çiçek hastalığının Viking seferleri nedeniyle Avrupa ülkelerine yayılmış olması olasılığı.

İskeletleri incelenen Vikinglerin Çiçek hastalığından dolayı ölüp ölmedikleri kesinlik kazanmasa da, öldükleri esnada bu hastalığa neden olan virüsün kanlarında olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Araştırmada yer alan Martin Sikora’ya göre ise, Çiçek salgınının 1400 yıl önce yaşadığı netleştirilen söz konusu Vikinglerden önce de meydana gelmiş olması olasılığı var. Ancak Sikora, bu konuda ellerinde henüz bir kanıt olmadığına işaret etti. 

20’NCİ YÜZYILDA 300 MİLYON CAN ALDI

Bulaşıcı olan Çiçek hastalığı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre sadece 20’nci yüzyılda en az 300 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. DSÖ, 1980’de hastalığın tümüyle yenildiğini duyurmuştu.

Bugüne kadar Çiçek hastalığı üzerinde çalışan uzmanlar, ölümcül hastalığın en az 10 bin yıl önce başlamış olabileceğini düşünüyordu. Ancak şimdiye kadar tespit edilebilen en eski salgın 17’nci yüzyılda yaşanmıştı.