İklim krizine karşı ‘İklimi değil sistemi değiştirin’ eylemleri

İsviçre İklim Grevi tarafından Küresel İklim Krizine karşı İsviçre'nin onlarca merkezinde düzenlenen eylemlerle "İklimi değil, sistemi değiştirin" mesajı veridi.

Çoğunluğu üniversiteli ve liseli öğrenci inisiyatiflerinden oluşan KlimaStirick (İklim Grevi) tarafından bugün Biel, Bern, Basel, Altdorf, Davos, Delémont, Fribourg, Cenevre, Interlaken, Lozan, Luzern, Neuchâtel, Olten, Schaffhausen, St Gallen, Uster ile Zürih olmak üzere 17 merkezde eylem düzenlendi.

BIEL

Biel kentinde Biel-Seealand'taki yüksek okulun bulunduğu alanda bir araya gelen aktivistler "İklimi değil sistemi değiştirin" ana pankartı arkasında bir yürüyüş düzenledi.

Almanca ve Fransızca yapılan konuşmalarda "Devletler eliyle yaratılan iklim kriziyle bugün başta Güney Avrupa, Sibirya, Kaliforniya, Ticino ve Kuzey İtalya olmak üzere dünyamızın her yeri orman yangınlarıyla, sellerle, doğal felaketlerle karşı karşıya bırakılmıştır" denildi.

Konuşmaların ardından eylemciler kent merkezinde attıkları slogan ve marşlarla 1 saat süren bir yürüyüş yaptı. Zentralplatz’da eylem sonlandırıldı.

BERN

Ulusal Parlamento’nun bulunduğu Waisenhausplat'ta bir araya gelen binlerce kişi iklim krizine karşı bir eylem düzenledi. Öğrenci inisiyatifleri ve göçmen örgütlerin yoğun olarak katıldığı eylemde aktivisler ile kurum temsilcilerinin konuşmaları sonrası eylem sonlandırıldı.

20-25 EYLÜL’DE ‘İKLİM KRİZİNE KARŞI SESİMİZİ YÜKSELTELİM’ EYLEMLERİ YAPILACAK

Bu arada İsviçre genelinde 20-25 Eylül tarihlerinde iklim krizine karşı eylem haftası ilan edildi. Tertip komitesi adına yapılan çağrıda "Bizler bu krizi hala önleyebilecek son nesiliz, aynı zamanda daha iyi bir dünya yaşayabilecek ilk nesiliz. Bir yıldan fazla bir süredir yaptığımız eylemlerle yaşamaya değer bir gelecek ve etkili iklim koruma önlemleri için çalışma yaptık. Bizler şimdi bu sistemin iklim krizine bir cevap vermekte başarısız olduğunu belirtmek zorundayız. Bu nedenle iklim hareketleri olarak bugün birlikte kendimizi bir adım daha ileri gitmek zorunda görüyoruz.”