İş dünyasında pet şişe kullanımında tasarruf sağlanabilir

Şirketlerin çalışanlarına alternatif sunmaları halinde küresel ısınmaya ve çevresel kirliliğe neden olan maddelerin arasında olan tek kullanımlık plastik şişelerin on milyarlarcasından tasarruf edilebilecek. 

Waterlogic adlı kuruluş tarafından Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’daki farklı şirketlerdeki 6 bini aşkın çalışanla yapılan çalışmaya göre, alternatif içecek metotları sunulmaması nedeniyle milyarlarca tek kullanımlık plastik şişe tüketiliyor. Bu plastiklerin sadece yüzde 14’ü geri dönüşüm amacıyla toplanabilirken, sadece yüzde 2’lik bir kısmı yeniden kullanıma sokulabiliyor. 

Plastik kullanımı nedeniyle her gün neredeyse binlerce ton plastik okyanuslara dökülürken, insanlık için vazgeçilmez olan deniz canlıları ve eko-sistemler yok ediliyor. 

İSPANYA VE ALMANYA EN ÇOK TÜKETEN ÜLKELER 

Waterlogic araştırmasına göre, gelişmiş ülkelerdeki şirketler tarafından çalışanlara alternatif sunulması halinde çalışanlar işyerlerinde tek kullanımlık şişe su veya diğer içecekleri tüketmek zorunda kalmayacak. Araştırmaya göre, sadece 83 milyon nüfuslu Almanya’daki şirketlerde yıllık 7,7 milyar tek kullanımlık plastik şişe kullanılıyor. 
47 milyon nüfuslu İspanya’da ise işyerlerinde tüketilen tek kullanımlık plastik içecek şişelerinin sayısı 8 milyara ulaşıyor. 

EN AZ TÜKETİLEN ÜLKE NORVEÇ
 
Araştırmaya, iş dünyasının çevre ve atmosferi koruma adına en fazla çaba gösterdiği ülkenin ise Norveç olduğunu ortaya koyuyor. Norveç’te şirketlerin sadece yüzde 17’si çalışanlarına tek kullanımlık plastik içinde içme suyu sunuyor. 

ON MİLYARLARCA PLASTİK ŞİŞEDEN TASARRUF EDİLEBİLİR 

Waterlogic araştırmasında, daha sürdürülebilir alternatiflerin sunulması halinde en çok plastik tüketilen Almanya’da pet şişe sayısı üçte iki oranında azaltılabilecek. Bu ise, 7,7 milyar olan yıllık pet şişe tüketiminin 2,4 milyara kadar düşürülmesi demek. Üstelik bu rakamlar sadece işyerlerindeki tüketime ilişkin. 

ALTERNATİFLER: ŞEHİR ŞEBEKE SUYU VEYA SEBİL

Araştırmanın yapıldığı gelişmiş ülkelerin toplamında on milyarlarca plastik şişenin tasarruf edilebileceğine vurgu yapan uzmanlar, alternatif yöntemlerin çok daha ucuza mal olacağına da işaret ediyor. 

Waterlogic’e göre, başta Almanya olmak üzere birçok ülkede oldukça sıkı kontrol edilmeleri ve normlarla korunmaları nedeniyle şehir şebeke suları en iyi alternatif olarak öne çıkıyor. Araştırmada, Almanya’da litre başına 19 ile 50 sent arasında değişen şişe sular yerine maliyeti sadece 2 sent olan musluk suları tercih edilebilir. Bu sayede hem şirketler hem de çalışanlar yılda 1 ila 2,5 milyar Euro arasında tasarruf da edebilecekler. 

Arıtma metotları ve sıkı kontrollere rağmen musluk sularına yönelik çekinceler nedeniyle damacanalar veya su sebillerinin alternatif olabileceğine de araştırmada yer verildi. 

CO2 SALINIMI DA AZALMIŞ OLACAK 

Araştırmada dikkat çekilen plastik şişe kullanımının sadece hammadde tasarrufuna değil, aynı zamanda karbondioksit (CO2) salınımının önemli oranda azalmasına yardımcı olacağı vurgulanıyor. Öte yandan on milyarlarca pet şişenin üretim sonrasında mağazalara ve sonrasında müşterilere taşınması da yüz binlerce tonluk yakıt harcanmasını gerektiriyor. Oysa şehir şebeke sularından tüketilmesi halinde ek bir CO2 salınımı söz konusu değil.