Önlem alınmazsa her yıl 90 bin Avrupalı aşırı sıcaktan ölebilir!

Avrupa Çevre Ajansı (EEA) eğer önleme amaçlı bir şey yapılmazsa 2100 yılına kadar her yıl 90 bin Avrupalının aşırı sıcaklardan dolayı hayatını kaybedebileceği uyarısında bulundu.

EEA, "Uyum önlemleri olmadan ve 2100 yılına kadar 3°C'lik bir küresel ısınma senaryosu bağlamında, her yıl 90 bin Avrupalı ​​sıcak dalgaları nedeniyle ölebilir" dedi.

 2020 yılında yayınlanan bir araştırmaya dayanan EEA, Paris İklim Anlaşmasının hedeflediği 1,5°C'lik bir ısınma ile bu rakam yılda 30 bin ölüme düşürülebileceğini belirtti.

Verilere göre 1980 ile 2020 arasında 129 bin dolayında kişi sıcaklardan dolayı hayatını kaybetti. Aşırı sıcak hava dalgaları özellikle son 30 yılda hızlandı.

Avrupa Çevre Ajansı, daha sık görülen sıcak hava dalgaları, yaşlanan nüfus ve artan kentleşmenin birleşiminin Avrupalıları özellikle kıtanın güneyinde yüksek sıcaklıklara karşı daha savunmasız hale getirdiğine dikkat çekti.

Pazartes günü Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde iklim zirvesi COP 27 vesilesiyle Avrupa kıtasında aşırı sıcaklarla bağlantılı ölümlere ilişkin bir tahminde bulundu.

WHO Avrupa şubesi müdürü Hans Kluge yaptığı yazılı açıklamada “Yayınlanmış ulusal verilere dayanarak, 2022’de 15 bin kişinin özel olarak sıcaklık nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor” dedi.

Tekrarlanan aşırı sıcakların dışında, iklim değişikliği bölgeyi bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına ve bulaşmasına giderek daha elverişli hale getiriyor.

EEA, bazı sivrisinek türlerinin, sıtma ve dang humması vektörlerinin Avrupa'da daha uzun süre kaldığını not ediyor.

Sıcaklıklardaki artış, aynı zamanda, en iyi bilineni koleradan sorumlu olan Baltık Vibrio bakterileri başta olmak üzere, sudaki bakterilerin çoğalmasını teşvik ediyor.

Avrupa ajansı önleme ve izleme önlemlerinin bu hastalıklı sağlık sorunlarını azaltması gerektiğini kaydediyor.

Raporda, Avrupa'da ısıya bağlı ölümlerin büyük bir bölümünün önlenebilir olduğu tahmininde bulunulurken, "Isıya karşı etkili eylem planları, şehirlerin yeşillendirilmesi, uygun binaların tasarlanması ve inşa edilmesi, çalışma saatleri ve koşullarının uyarlanması dahil olmak üzere çok çeşitli çözümler uygulanmalıdır” önerileri yapılıyor.