AB ve Brezilyalı yerli halkların soyaya karşı mücadelesi

Greenpeace, AB'nin soya ithalatıyla Brezilya gibi ülkelerde orman katliamlarının önünü açmasına dikkat çekmek için Brezilya'dan gelen bir geminin Amsterdam'a girişini engelleme eylemi yapıyor.

Greenpeace bir grup eylemciyle birlikte Brezilya’dan Hollanda’ya 60 bin ton soya taşıyan bir geminin Amsterdam’daki Ijmuiden limanına girişini engelliyor. Eylemciler, AB’nin gıda politikalarının gelişmekte olan ülkelerde ormanların yok olmasına neden olduğunu ifade ediyor.

Crimson Ace, 225 metre uzunluğunda dev bir kargo gemisi. Amsterdam yakınlarındaki Ijmuiden limanına girmek isteyen gemi Greenpeace örgütü eylemcileri tarafından engelleniyor. Eylem yerine dev bir “AB: Doğa kırımını durdurun” pankartı asan grup AB ülkelerinin gelişmekte olan ülkelerdeki doğa kırımına neden olduğunu ifade ediyor.

Gemide bulunan soya, AB ülkeleri tarafından hayvan yemi olarak kullanılıyor. Yüksek protein değeri nedeniyle yem olarak tercih edilen soya özellikle büyükbaş hayvan yetiştiricileri tarafından artan oranda tüketiliyor.

1997 yılından bu yana küresel alanda soyaya talep iki kattan fazla arttı. Dünyadaki en büyük ikinci soya ithalatçısı olan Avrupa Birliği her sene 33 milyon ton soya alımı yapıyor. Bu çapta bir üretim için az gelişmiş ülkelerde 11,9 milyon hektarlık bir tarım alanı gerekli. Bu rakam yaklaşık olarak Almanya’nın yüzölçümüne denk düşüyor.

Dünyada yok edilen ormanlık alanın yüzde 16’sı soya üretimi için kullanılıyor. Özellikle Brezilya’da soya üretimi için yerli halklar yerlerinden ediliyor, büyük şirketlerle çalışan mafyalar yerli halk temsilcilerini ve bu duruma karşı mücadele eden çevre aktivistlerini öldürüyor.

Greenpeace, Avrupa Birliği ülkelerinin ormanlar, halklar ve doğayı korumak için daha sert düzenlemelere ihtiyacı olduğunu belirtiyor.