Afrika Boynuzu’nda açlık tehlikesi büyüyor

Birleşmiş Milletler Etiyopya, Kenya ve Somali’de açlık tehlikesinin büyüdüğü uyarısında bulundu.

BM’ye bağlı Dünya Tarım e Gıda Örgütü (FAO), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yapılan ortak açıklamada Somali ile Kenya ve Etiyopya’nın birçok bölgesinin “en az 40 yıldır görülmemiş bir hava olayı” ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Örgütler, dört yağış döneminde düşük yağış meydana geldiğini ifade etti.

Açıklamada, "Muhtemelen Mart-Mayıs 2022 yağış mevsimi kayıtlara geçen en kurak mevsimdir. Artık Ekim-Aralık yağış mevsiminin de beklentilerin altında olması yönünde gerçek bir risk var" denildi.

MİLYONLARCA HAYVAN KURAKLIKTAN ÖLDÜ

Kuraklığın Kenya ve Etiyopya’da hayvancılığın yerel nüfusun temel geçim kaynağı olduğu alanlarda 3,6 milyon baş hayvanın ölmesine yol açtığı ifade edildi.

Somali’de ise 2021’in yarısından bu yana sürünün üçte biri aynı akıbete maruz kaldı. 

Bunlara ekinlerin yok edilmesi, su ve yiyecek arayan nüfusların yerinden edilmesi de eklendi.

YAKLAŞIK 17 MİLYON KİŞİ AKUT GIDA GÜVENSİZLİĞİ YAŞIYOR

Üç ülkede 16,7 milyondan fazla insan mevcut durumda "akut gıda güvensizliği" yaşıyor.

Bu rakamın Eylül ayı itibarıyla 20 milyona yükselebileceği ve dördüncü çeyrekte tatmin edici başka bir yağışlı mevsim yaşanmaması durumunda daha da artabileceği kaydediliyor.

DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞEBİLİR

BM örgütlerine göre, gıda ve yakıt fiyatlarının yükselmesine neden olan Ukrayna'daki savaş nedeniyle durum daha da kötüleşiyor.

Açıklamada, "Hayatları kurtarmak, kıtlığı ve bundan kaynaklanan ölümleri önlemek için şimdi hızla eylemleri yoğunlaştırmalıyız" denilirken, mevcut fonların çok yetersiz olduğuna dikkat çekildi.