Afrika’da kuraklık: 45 milyon kişi tehdit altında

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Gıda Programı (PAM), Güney Afrika’da son 35 yılın en kötü kuraklığı nedeniyle 45 milyon kişinin ağır bir beslenme sorunu ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

PAM tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, mevcut durumda 11 milyonu aşkın kişi bölgedeki dokuz ülkede çok ağır besin güvenliği sorunu yaşıyor. Bu ülkelerin Angola, Esvatini, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Namibya, Mozambik, Zambiya ve Zimbabwe olduğu belirtildi.

Gelecek aylarda durumun daha da ağırlaşacağını ve bölge genelinde 45 milyon kişinin beslenme yardımına ihtiyaç duyacağını belirten PAM, geçen son beş yıl içerisinde Afrika’da sadece bir yıl normal yağışların gerçekleştiğine dikkat çekti.

BM kurumu, artan kuraklık, kasırgalar ve sel felaketlerinin rekolteyi yok ettiğini kaydederken, “Orta ve batı bölgelerde son 35 yılın en kötü kuraklığı ile karşı karşıyayız” dedi.

PAM’a göre beslenme krizi, artan işsizlik, büyük ölçekte hayvan sürülerinin yok olması ve yiyecek maddelerindeki fiyat artışı ile daha da ağırlaştı.

BM Tarım ve Gıda Örgütü FAO ise uzun süreli kuraklık dönemleri, geç gelen yağışlar, iki büyük kasırga ve ekonomik sorunların, beslenme güvenliği açısından felaket olduğunu belirtti.

PAM, Güney Afrika’daki hava sıcaklığının yeryüzü ortalamasının iki katı arttığına dikkat çekerken, Malawi, Mozambik, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabwe’nin gelecek yıllarda iklim krizinden en fazla etkilenecek bölge ülkeleri olduğunu ifade etti.