Afrika'nın nadir buzulları yakında yok olacak

Yeni bir rapora göre, küresel ısınmaya en az katkıda bulunan ancak bundan en çok zarar görecek olan Afrika’nın nadir buzulları, iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki yirmi yılda ortadan kalkacak.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve diğer kuruluşların, İskoçya'da 31 Ekim'de başlayacak olan BM iklim konferansı öncesinde yayınladıkları rapor, Afrika kıtası daha fazla ve daha hızlı ısınırken 1,3 milyar insanının da “son derece savunmasız” olduğunu söylüyor. Yine de Afrika'nın 54 ülkesi, küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 4'ünden daha azından sorumlu.

Yeni rapor, Kilimanjaro Dağı, Kenya Dağı ve Uganda'daki Rwenzori Dağları'nın küçülen buzullarını, gelecek hızlı ve yaygın değişikliklerin sembolleri olarak ele alıyor. Rapor, “Mevcut geri çekilme oranları küresel ortalamanın üzerinde. Bu devam ederse, 2040'lara kadar toplam buzulların azalmasına yol açacaktır” diyor.

Raporda, iklim değişikliğinin ekonomik etkilerine ilişkin tahminlerin Afrika kıtasında farklılık gösterdiği, ancak "Sahra altı Afrika'da iklim değişikliğinin gayri safi yurtiçi hasılayı 2050 yılına kadar yüzde 3'e kadar daha da azaltabileceği yazılıyor. “Sadece fiziksel koşullar kötüleşmekle kalmıyor, aynı zamanda etkilenen insan sayısı da artıyor" diye de dikkat çekiliyor.

Afrika Birliği Komisyonu'ndan Josefa Leonel Correia Sacko, 2030 yılına kadar, 118 milyona yakın aşırı yoksul veya günde 1,90 doların altında bir gelirle yaşayanların “yeterli müdahale önlemleri alınmadığı takdirde Afrika'da kuraklık, sel ve aşırı sıcağa maruz kalacağını” belirtiyor.

BM, Hint Okyanusu adası ülkesi Madagaskar'ın daha şimdiden “iklim değişikliği tarafından kıtlık benzeri koşulların tetiklendiği” bir ülke olduğu konusunda uyarıyor ve Güney Sudan'ın bazı bölgelerinin neredeyse 60 yılın en kötü selini gördüğünü hatırlatıyor.

Afrika kıtasını bekleyen tehditlere rağmen, Afrikalıların sesi, küresel iklim toplantılarında daha zengin bölgelere göre daha az temsil ediliyor. Çok ülkeli bir araştırma programı olan Future Climate for Africa'ya göre, Afrika'nın IPCC raporlarına katılımı "son derece düşük".

WMO, genel olarak, Afrika'nın (ulusal iklim planlarını) uygulamak için 2030 yılına kadar hafifletme ve uyum için 3 trilyon doların üzerinde yatırımlara ihtiyacı olacağını, bunun da önemli, erişilebilir ve öngörülebilir koşullu finansman akışı gerektireceğini söylüyor.

Afrika'da iklim değişikliğine uyum sağlamanın maliyetinin -uluslar arası çabalar olsa bile-, 2050 yılına kadar yılda 50 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor.