Ağaçları kestiler, molozlarla birlikte dereye attılar

Rize’nin İkizdere ilçesinde bir taş ocağı için kökünden sökülen ağaçlar, molozlarla birlikte dereye atıldı.

Tepkilere rağmen, iktidarın rant politikalarından cesaret alan şirketler doğayı ve çevreyi tahrip etmeye devam ediyor.

Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkı doğa nöbeti tutuyor.

Türk askerleri de vadiye çıkan tüm yolları kapatarak, şirketi koruyor.  Halkın bölgeye ulaşması engelleniyor.  

Şirket ise günlerdir yerlerinden söktüğü ağaçları, molozlarla birlikte dereye attı. Dere suyu da böylece akmaz oldu.

Bu arada köyün girişinde nöbet tutan eylemcileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’nun da aralarında bulunduğu heyet ziyaret etti.

Hancıoğlu’na bilgi veren avukat Yakup Okumuşoğlu, mahkemelerin kapalı olması nedeniyle dezavantajlı durumda olduklarını ifade etti.

Okumuşoğlu, “Savaş hukukunda olağanüstü durumlarda uygulanan acele kamulaştırmayı yapıyorlar. Burada acele olan şeyin ne olduğunu bilmiyoruz. Cengiz İnşaat bu kadar olağanüstü bir şey mi? Onun arzu ve istekleri yerine getiriliyor. Hukuk devleti olmaya çalışıyoruz. Ama tersine sermaye devleti olduk. Şirketler ne istiyorsa, ona göre düzenlenen bir hukuk var” dedi.

Neslihan Hancıoğlu ise şirketin yasakları fırsata çevirdiğini belirterek, yaşananların kabul edilemez olduğunu söyledi. Hancıoğlu, “Türkiye’nin her yerinde büyük bir doğa katliamı var. Doğaya sahip çıkılmıyor. İroni olan ise Meclis’te iklim değişiklikleriyle ilgili bir komisyon kuruldu. İklim değişikliklerinin sebepleri araştırılacak. Sebep belli değil mi? Buraya bunları yaparsak, Rize’yi de sel alır, başka yeri de” diye konuştu.