AKP’li Bingöl Belediyesi hastalık saçıyor

AKP yönetimindeki Bingöl Belediyesi’nin, merkeze bağlı bazı köylerde 2013 yılında “çevre dostu enerji üretimi” iddiasıyla hayata geçirdiği proje, halk sağlığını ve çevreyi tehdit ediyor.

2019 yılında merkeze bağlı Herragor, Havsel, Kardeşler ve Qenter köylerinin ortasında “çevre dostu enerji üretimi” sloganıyla çöp tesisi projesi hayata geçirildi.

Tesisin ilk etapta dokuz yıllığına işletilmesinin verildiği ITC-KA Enerji Şirketi ile bu kez 29 yıllığına yeniden anlaşma sağlanacağı belirtildi.

Çöp tesisinin yerleşim yerlerine bitişik alanda olmasından kaynaklı köylüler sık sık sağlık sorunları yaşıyor.

BEYAZ KANLI ENFEKSİYON

Tesise karşı imza kampanyası yürüten köylüler, çöplük alana yakın köylerde çocuklarda “beyaz kanlı enfeksiyon” hastalığının yayıldığını söyledi.

Doktorlar, hastalığın sebebi olarak bölgedeki kirliliğe dikkat çekti. Çöp tesisi, bölgedeki meyve ağaçlarına ve tarladaki ürünlere zarar veriyor. Aynı zamanda çöp tesisi kurulduğundan bu yana  birçok hayvanın barınağı haline geldi. Yetkililere birçok kez şikayette bulunulmasına rağmen hiçbir sonuç alınamadı.

Tesisin, Kardeşler köyüne 400 metre mesafede olduğunu aktaran köylüler, Bingöl il ve ilçelerinin yanı sıra Elazığ’ın Karakoçan ve Amed’in Lice ilçelerinin çöplerinin tesise getirildiğini ifade etti.

10 BİN İMZA

Köylülerin valilikten alınan 4 günlük izinle başlatılan imza kampanyası, belediyeden gelen zabıtalar tarafından engellenmeye çalışıldı.

Köylüler, hedeflerinin 20 bin imza olduğunu ve şimdiden 10 bin imzaya ulaştıklarını belirtti.